СВЯТ

Игра с огъня! Военни от НАТО разкриха на кое точно място в Европа може да започне война с Русия!

Игра с огъня! Военни от НАТО разкриха на кое точно място в Европа може да започне война с Русия!

ракета1_62275

В Полша и особено в страните от Балтика изпадат в истерия и буквално се надпреварват да публикуват страхотни сценарии за неизбежната война с Русия. Военни експерти от САЩ дори сочат на поляците възможното място за започване на конфликта – това е така наречения Сувалски коридор между Калининградска област и Беларус.

Впрочем Калининградска област, получила неофициалното название „Балтийският Гибралтар”, е една от най-важните възлови точки на световната карта – този изолиран анклав от всички страни е обкръжен от територии на НАТО (Полша и Литва).

И докато Калининград съществува, всички операции на Алианса са уязвими. Само преди дни американският генерал в оставка Джек Кейн буквално би тревога на страниците на британското издание Daily Mirror.

Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес също сочи Сувалския коридор като „ахилесовата пета” в отбраната на Запада. Той се безпокои, че за кратко време беларуските и руските военни могат да се обединят и да блокират 60-километровия коридор на литовско-полската граница. По този начин ще бъдат изолирани трите съюзника на НАТО в Балтика.

„При силов сценарий войските на НАТО, насочващи се към страните от Балтика, трябва да преминат през този (Сувалски) „коридор”. Впрочем той е неудобен за контраатака.От двете страни на Алианса ще се намират групировки на противника: от едната страна силите в Калининградска област, а от другата – групировката на войските в Беларус” – заяви на страниците на Tygodnik Powszechny бившият високопоставен служител във военното министерство на Полша Анджей Вилк.

Американският военен анализатор полковник Дъглас Макгрегър очерта предполагаем сценарий за конфликт на Русия с НАТО. Според него, на първо място на острието на удара на руската групировка, съсредоточена в Беларус, ще се окажат литовските градове Вилнюс и Каунас – групировката ще се старае да пробие коридор към Калининград и да осигури удар от юг към Рига и да вземе в клещи силите на НАТО, отбраняващи източните подстъпи към столицата на Латвия. На свой ред руските сили в Калининград ще нанесат насрещен удар, за да облекчат задачите на своите колеги.

Особено охотно сеят паника полските медии. Според журналиста Марек Сверчински от изданието Polityka Insight, съществува „сериозна и основателна заплаха” след като завладеят Прибалтика, руснаците да се отправят за Полша.

Сверчински, както и генерал Ходжес, „изчислил” „най-лесния път, водещ към съединяване на войските на завоевателите със силите, разположени в Калининградска област. Това, естествено, е да пробият по Сувалския коридор.

Калининград наистина в определен смисъл стана руският „Гибралтар”, тъй като там има повече военни мощности, отколкото във всички страни от Балтика. Един от най-важните елементи е системата за ПВО С-400, чиято далечина възлиза на 400 км. Москва дислоцира там балистични ракети „Точка” и „Искандер”, които могат да достигнат Варшава и Берлин.

Източник: БЛИЦ, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Voenen-analiz–NATO-razkri-na-koe-myasto-v-Evropa-mozhe-da-zapochne-voynata-s-Rusiya-/120299/7/0

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024