epa05768752 German soldiers stand behind automatic parachutes during their course at the Bundeswehr airborne operations training centre in Altenstadt, southern Germany, 03 February 2017.  EPA/PHILIPP GUELLAND

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че е приоритет за Варшава да засили сътрудничеството с американците и европейците в областта на сигурността, съобщава АП.

Вашчиковски обяви по време на ежегодно обръщение пред парламента, че е разтревожен от „агресивните политики на Русия в Източна Европа„.

Той поясни, че все още вижда роля на диалога въпреки политиките на Москва.

По думите му има затопляне на връзките с Беларус, подчертавайки, че има повече срещи с беларуски официални представители.

По време на речта на първия дипломат на Полша в законодателния орган присъстваха президентът Анджей Дуда и дипломатическият корпус.

Междувременно Русия обяви, че разглежда разполагането на натовски войски в балтийските държави, Полша и Германия като заплаха и няма информация как и кога ще приключи дислоцирането, информира Ройтерс, позовавайки се на РИА „Новости“.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков подчерта, че Москва следи отблизо ситуацията и ще действа за гарантиране на руската сигурност.

Това дислоциране разбира се е заплаха за нас. И кой каза, че ще се сложи край на това? Нямаме такава информация. За първи път от Втората световна война ние виждаме германски войници по границите ни„, коментира Мешков.

Разполагането на германски войски в Източна Европа, макар и за мисия на НАТО, продължава да е чувствителен въпрос както в Германия, така и в региона, седем десетилетия след края на Втората световна война, коментира Ройтерс.

Американската армия изпрати вчера хиляди войници и тежко въоръжение в Полша, балтийските страни и Югоизточна Европа при своето най-голямо разполагане на сили от Студената война, отбелязва Ройтерс.

Тези ходове са част от стратегия, договорена от лидерите на НАТО през юли миналата година с цел да бъдат успокоени държавите членки, които някога влизаха в съветския блок, а сега са разтревожени от анексирането на Крим от Русия.

Алиансът реши да разположи четири батальона, наброяващи общо между 3000 и 4000 войници, в Североизточна Европа на ротационен принцип, за да покаже своята готовност да защитава източните си членове от евентуална руска агресия.

Изпращането на войските е съсредоточено върху Полша, Литва, Латвия и Естония, които се страхуват, че Русия може да се опита да ги дестабилизира с кибератаки, териториални нахлувания или по други начини.

Москва отрича да има подобни намерения и определя поведението на НАТО като агресивно и заплашително.

нюз бг

https://news.bg/world/moskva-za-parvi-pat-ot-vsv-do-granitsata-ni-ima-germanski-voynitsi.html