Унгария ще внесе предложения в ЕС за охрана на границите на Европа чрез автоматично задържане на всички бежанци, докато се разглеждат молбите им за убежище. Това заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от „Гардиън“.

Ковач подчерта, че победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е допринесла за „промяна на настроението в Европа“, което оправдава заетата от унгарския премиер Виктор Орбан твърда позиция за миграцията.

По думите на говорителя последната среща на ЕС в Малта в петък бележи преломен момент в отношението на ЕС към миграцията в Средиземно море.

Всеки, който потърси убежище в Унгария, ще бъде държан в „убежища“ през целия период на разглеждане на молбата, но кандидатите ще имат право да се върнат в страните си по всяко време, каза Ковач.

Мигрантите, дори тези, които вече са подали молба за убежище, няма да могат да се движат свободно в страната, докато не се вземе съдебно решение дали са политически бежанци, поясни говорителят.

Според него месеци ще отнеме преди да бъде взето окончателно решение за молбите.

Ковач очаква нов сблъсък с Брюксел във връзка с новия бежански план.

Въпреки че няма да се разрешава на мигрантите да се движат свободно из страната, лагерите не трябва да бъдат описвани като „центрове за задържане“, поясни той, тъй като ще им бъде осигурено всичко, включително и образование за децата.

По думите му само през последния уикенд унгарските власти са задържали 100 мигранти, които са влезли в страната нелегално.

Български журнал, Нюз БГ

https://news.bg/world/ungariya-predlaga-vsichki-migranti-v-es-da-badat-zadarzhani.html