Bundestag-1038x576

Германското разузнаване не откри доказателства за руска намеса в политическия процес, съобщава „Политико“.

„Зюддойче цайтунг“ пише, че не са открити доказателства след едногодишно разследване за потенциална намеса на Русия в политиката на Германия.

Германското разузнаване не е успяло да намери конкретни доказателства, че Москва води дезинформационна кампания срещу правителството, пише вестникът, който допълва, че службите са решили да не публикуват доклада от 50 страници, за да се избегне допълнително обтягане на отношенията с Москва.

Канцлерът Ангела Меркел разпореди да се проведе разследване след случая „Лиза“, свързан с разпространение на информация, че 13-годишно момиче с руско-германски произход е било отвлечено и изнасилено от мигранти. Случаят предизвика протести в Германия и дипломатически предупреждения от страна на руския външен министър преди момичето да признае, че историята е измислена.

В доклада се подчертава, че Русия е на „конфронтационен път“ с Германия от 2004 година и че медии като Sputnik News и RT Deutsch са „враждебни“.

Но се пояснява, че няма доказателства руската държава да е организирала протестите във връзка със случая „Лиза“.

Няколко месеца преди парламентарните избори представители на германското разузнаване са обезпокоени, че Кремъл може да извърши кибератаки, но също и да се опита да повлияе на обществения дебат.

Миналият месец специалното звено на ЕС StratCom Task Force за борба с руската дезинформация установи, че Меркел е ключова цел на дезинформационни кампании заради политиката й към бежанците.

Нюз БГ