Холандия ще плати висока цена за решението да не пусне турски министър в консулството на Анкара в Ротердам. Това предупреди държавният глава на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от „Хюриет“.

Снимка 282962

Източник: ЕПА

Вие пожертвахте отношенията си с Турция заради изборите в сряда, ще платите цената„, заплаши той на церемония в Истанбул и нарече поведението на Хага „безсрамно“.

Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция

 Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция . Никога не съм бил свидетел на подобно нещо

Все още не сме направили каквото се изисква„, добави той.

Турският лидер обвини холандското правителство в „нацизъм и фашизъм“, пояснявайки, че само такива режими биха блокирали чуждестранни министри, цитиран от АП.

 Според президента нацизмът все още съществува на Запад.

Заявих, че вярвам, че с нацизма е приключено, но явно съм сгрешил. На Запад нацизмът е жив„, изтъкна той.

Свалиха холандското знаме в консулството в Истанбул и го замениха с турското

 Свалиха холандското знаме в консулството в Истанбул и го замениха с турското. Пред консулството са се събрали протестиращи

Ердоган благодари на Франция, която позволи на външния министър Мевлют Чавушоглу да говори преди турски граждани в град Мец.

В същото време външният министър Мевлют Чавушоглу заяви във Франция, че едно извинение от Холандия няма да бъде достатъчно за нормализиране на отношенията.

Той добави, че ще има последствия след действията на Холандия.

Снимка 282961

Източник: ЕПА

Министърът поиска писмено извинение от държавата, въпреки че няма да бъде достатъчно и че Турция ще предприеме мерки.

Той също повтори, че холандският посланик в Турция може и да не се връща.

Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки.

 Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки. Събития като тези помагат на Турция да установи кои са „истинските й приятели“

Чавушоглу каза, че чака критика от страна на ЕС по отношение на казуса, описван от него като „фашистки“.

Според него премиерът на Холандия Марк Рюте „арогантно“ е заявил, че турският министър може да посети Холандия само за обиколка на музеите, а не да се среща с турците в страната.

Министърът също осъди отношението към турските протестиращи в Ротердам, подчертавайки, че ще покаже снимки от мястото с пуснати кучета.

Снимка 282959

Източник: ЕПА

Припомняме, дипломатическият скандал между Турция и Холандия се разрази вчера, след като Хага обяви, че няма да позволи на външния министър Мевлют Чавушоглу да участва на мероприятие в Ротердам във връзка с референдума в Турция. Още в петък местните власти в Ротердам забраниха да се проведе мероприятието. След решението на холандските власти турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците „нацисти и фашисти“. В Холандия крайнодесни политици се обявиха за експулсиране на турския посланик. Вчера вечерта холандските власти използваха сълзотворен газ срещу протестиращи турци до консулството на Турция в Ротердам, където бяха засилени мерките за сигурност. Кметът на града дори обяви извънредно положение. Протестите бяха във връзка с решението на холандските власти да не  се пуска турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая в турското консулство в Ротердам.

Само преди няколко часа демонстранти пред генералното консулство на Холандия в Истанбул свалиха флага на холандската страна и го замениха със знамето на Турция.

Нюз БГ

https://news.bg/world/na-zapad-natsizmat-e-zhiv-predupredi-erdogan.html