Коментари

Радев забрави турското робство, замени го с „османско“, но пък спомена Царя-Освободител!

Радев забрави турското робство, замени го с „османско“, но пък спомена Царя-Освободител!

kevorkian
Дума да не става – Радев бе блестящ. Словото му бе фиксирано върху най-важното, най-нужното – и най-дефицитното в наши дни: ПАМЕТТА.
Радев произнесе краткото си слово на честването на 139-годишнината от „Възкресението на България“ – това са негови думи – без да чете, с един изряден език, отдавна изчезнал от политиката ни. Не спомена Турското робство – замени го с „османско“. Обаче спомена Царя-Освободител, както и руския народ – „който не се страхува от жертви в името на вярата и братството“ – и с това заличи петгодишните опити на предшественика си да фалшифицира Историята.
***
Когато Радев цитира „един автор“ или „един историк“, това не му е подсказано от някой съветник, това е сигурно – това е знание, което видимо се е просмукало в него. Стори ми се дори, че в днешната церемонията имаше една приповдигнатост: все пак, друго си е истински генерал да приема военните части. Да си признаем: имаше достолепие, толкова липсващо при подобни церемонии. Години наред се срамувахме от угодливите слова на предшественика му. Дори и Самарското знаме сигурно се е притеснявало от тях.
***
Още сутринта Радев отправи кратко поздравление за Трети март, съпроводено със негова снимка на Шипка. Как да разчетем това? Да не се забравя българският принос?
***
Както винаги в българските ни работи, не липсваше и лъжичката катран: венец пред паметника на Царя-Освободител поднесе и Обединение ДОСТ. Защо пък не – ръката на Турция у нас няма притеснения, след като се чества Освобождението от „османско“ робство.
***
Кеворк Кеворкян, Фейсбук

Коментари

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024