Политика

Радев с важен коментар за евентуални коалиции, кога ще бъде сформиран кабинет и кога ще свика новия парламент!

Радев с важен коментар за евентуални коалиции, кога ще бъде сформиран кабинет и кога ще свика новия парламент!

rumen-radev-4
„Рано е още, за да говорим кога ще бъде сформиран кабинет. По никакъв начин не бих искал да влияя и да се меся. Вероятно ще има коалиция, а коалиция значи компромис. Нека оставим партиите спокойно да работят, да осъзнаят какво биха означавали коалиции и каква е тяхната цена и най-вече в никакъв случай да не взривяват бъдещото управление. Надявам се кабинетът да бъде национално единение“. Това коментира пред журналисти в Пловдив където откри 6-тия европейски панаир на предприятия и кооперации на социалната икономика президентът Румен Радев.
Относно желанието на лидерът на ДОСТ Лютви Местан за касиране на изборите, държавният глава каза „Мисля, че българските законодателни институции ще си кажат думата“.
„Искам да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с изборите, защото се справиха чудесно. За мен изборите преминаха нормално, защото хората имаха възможност да изразят свободно своя глас. Те изразяват желанието на народа. Това е коментара ми за вота“, каза в Пловдив президентът Румен Радев.
„Що се касае до консултациите, има още време. Първо трябва да се свика Народно събрание. По закон това става до месец, но според мен ще стане по-рано“, допълни той.
Попитан как ще коментира казуса „Копривщица“, президентът каза: „Не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на града. Копривщица принадлежи на България“, обясни Радев.

Три дни след Великден, на 19 април, президентът Румен Радев ще свика новоизбраното 44-ото Народно събрание, твърди сайтът Епицентър.бг.

Според конституцията първият ход е на държавния глава и той има задължението да свика новоизбрания парламент в срок един месец след парламентарните избори. Което означава – до 26 април. Но Радев е решил да не чака последната минута, твърдят източниците на Епицентър.бг.

Президентът няма да „тупа топката“ и с другото свое задължение след избори за Народно събрание – връчването на мандат. И ще пристъпи към това действие на 25 април. Основният закон задължава държавния глава да връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидат, посочен от най-голямата парламентарно представена политическа сила. Сто процента е сигурно, че това ще е Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ.

През 2014 г., когато отново имаше предсрочни парламентарни избори, тогавашният президент Росен Плевнелиев връчи първия мандат за съставяне на правителство точно един месец след изборите. На 5 ноември. Тогава отново ГЕРБ бе първа политическа сила, но отново не разполагаше с 121 депутатски мандата. И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използваше този един месец, за да провежда консултации за съставяне на правителство.

Така желанието на служебния премиер проф. Огнян Герджиков да остане на „Дондуков“ 1 до 27 април има вероятност да се сбъдне.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024