Политика

ЦИК започна проверка за билбордовете с „пожарникарския Пиночет“, ГЕРБ нямали нищо общо!

ЦИК започна проверка за билбордовете с „пожарникарския Пиночет“, ГЕРБ нямали нищо общо!

билборд768x432
ЦИК проверява сигнал за предизборни билбородве на ГЕРБ с лика на Бойко Борисов в генералска униформа. От партията отрекоха таблата да са поставени от нея.
Сигналът е подаден от журналистката Соня Колтуклиева, която съобщи в профила си във Фейсбук, че е изпратила писмо до служебния вътрешен министър Пламен Узунов.

Тя публикува снимки от билбордовете, разположени по магистрала „Тракия“ и на места в страната, и написа:

„Измисленият генерал Борисов, болезнено ужилен от разгромяващата победа на истинския армейски генерал Радев, панически извади от албума си една вехта снимка и тръгна да си го мери на пагон и стойка… Какви комплекси, каква лична драма! Горкият Бойко. Защо ли се изживява като пожарникарски Пиночет?!„.

Колтуклиева допълни, че това е нарушение на закона, защото според Изборния кодекс и решение на ЦИК от август 2016 г. се забранява използването на държавни символи като трибагреника и националния герб в агитационни материали. Забраната важи и за генералската униформа, защото по нея има символика.

От ГЕРБ обаче заявиха:

„Националният предизборен щаб на ГЕРБ няма нищо общо с поставените билбордове, на които е използван националният флаг на България в Пловдив и по автомагистрала „Тракия“. Добре познаваме изборното законодателство и по никакъв начин не бихме си позволили да го нарушаваме“.

За това Колтуклиева е написала на Узунов:

„Ако това е истина, значи става въпрос за криминално деяние, тъй като неизвестен зложелател или глупав благодетел наврежда – волно или неволно – на политическа партия, дискредитирайки я като нарушител на закона по време на предизборна кампания. Затова, г-н министре, се обръщам към Вас,за да Ви информирам за скандалните билбордове с убеждението, че ще разпоредите проверка, която да открие създателите на противозаконните агитационни материали“.

Засега няма реакция от МВР, но от ЦИК са заявили пред журналистката, че сигналът ще бъде разгледан днес и по-късно ще има решение.

Dir.bg

Политика

More in Политика

глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024
turski-potok

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

май 25, 2024
радев-силяновска

Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София

май 23, 2024
ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024