Политика

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

 

 

 

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни.

 

 

 

Военният министър каза това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май.

 

 

Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

 

По време на изборите България очакват действия за дезинформацията, каза Атанас Запрянов. В отговор на въпроси той даде пример като дезинформация фалшивите новини за изпращане на български военнослужещи в Украйна.

 

 

 

Според служебния министър на отбраната хибридна заплаха представляват и изявленията на „прокремълски партии“, че подкрепата на България на Украйна ще ангажира България във войната.

 

 

 

„Ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси“, заяви още Запрянов.

 

 

 

Влияние има и за европейските избори.

 

 

 

Атанас Запрянов обърна внимание, че именно заради това районът на Черно море и западните балкани трябва да стане част от фокуса на НАТО защото по този начин това е укрепване на източния фланг.

 

 

 

Запрянов обясни, че България ще продължи да помага на Украйна „по начина, по който го прави до сега“. Вече има получени компенсации за дадената от страната ни помощ, каза военният министър, без да посочва подробности.

 

 

 

„Ние подаряваме солидарно. Другите страни членки отчитат този принос и знаейки необходимостта от модернизация на нашите въоръжени сили,чрез финансови компенсации ни помагат да си модернизираме въоръжените сили.

 

 

 

Съединените щати някои от нашите пакети вече ни покриват с компенсация. Другият е европейски инструмент за мир. Ние кандидатстваме за пакетите помощ и някои сме получили от компенсациите“, каза министърът на отбраната.

 

 

 

От срещата на върха на НАТО  в Съединените щати Запрянов очаква и евроатлантическа солидарност за политиките. Както и да се обърне внимание че 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана е препоръчителен.

 

 

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов посочи пред делегатите, че в момента България се фокусирала върху регионалното планиране на отбраната и плана за развитие до 2032 година Евтимов обърна внимание на новите способности, които страната ни ще има с новите изтребители патрулните  кораби и киберкомандването.

 

 

БНР

Политика

More in Политика

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024