Политика

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

 

turski-potok

 

 

След прекратяване на доставките на природен газ през Украйна от 1 януари 2025 г. се подготвя преустановяване на транзита на природен газ от „Турски поток“ през България за региона, съобщи председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

 

 

 

Той коментира срещата на служебния министър Владимир Малинов в Белия дом, след която от пресцентъра на министерството на икономиката публикуваха изявление на служебния министър, че България ще доставя американски газ за Украйна и региона.

 

 

 

“Турски поток” и продължението му “Балкански поток”, доставящ газ през България за Сърбия и Унгария

 

 

 

Пламен Павлов обясни какво предстои да се случи в газовия сектор в България и Източна Европа:

„Не гадая, нито ходя на гледачи, никога не съм печелил от лотарията, но от известно време един глас ме убеждава за предстоящи събития в газовия сектор.

 

 

 

А гласът ми напомня:

– На 03.01.2023 год. „Булгаргаз“ ЕАД подписва с „БОТАШ“ 13 годишен договор за транзит на 1,5 млд. м3 природен газ на година, без пазарен тест, без обвързващи оферти, без потребители. В резултат на тази необяснима инициатива на служебния министър Росен Христов „Булгаргаз“ ЕАД заплаща по 500 000 щатски долара на ден за резервиран капацитет за регазификация и транзит през турската система на „БОТАШ“, което не ползва и формира загуби на държавното предприятие.

 

 

 

– Търсейки мотивите на служебния кабинет за дългосрочния и необезпечен с потребители договор на българския обществен доставчик с турския газов оператор и търговец се връщам на 25.04.2023 год., когато в София министрите на енергетиката от Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария и Словакия подписаха Меморандум за “Solidarity Ring” – „Пръстен на солидарността“, от което нищо не произлезе, но

 

 

 

– На 22.05.2024 год. служебният министър на енергетиката на България Владимир Малинов посещавайки САЩ се среща със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, излизайки със заявление за ограничаване доставките на руски газ по „Турски поток“ чрез доставки на втечнен американски природен газ.

 

 

 

Стивън Бърнс и Джереми Лонг декларират готовност за подкрепа и търсене на възможности САЩ да предоставят американски втечнен природен газ за Украйна и целия регион, а

 

 

 

– На 23.05.2024 год. в Атина представители на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова представят пред заинтересовани страни проектите си за реализация на Вертикалния газов коридор.

 

 

 

Вътрешния глас почти ме убеди, че след прекратяване доставките на природен газ през Украйна от 01.01.2025 год. се подготвя преустановяване транзита на „Турски (Балкански) поток“ през България за региона.

 

 

 

 

Това обяснява как така служебни кабинети без мандат сключват дългосрочни договори, предизвикващи стотици милиони загуби на държавното предприятие “Булгаргаз”, обяснява защо прокуратурата, ДАНС и партийните централи мълчат, обяснява наглото поведение на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов и мълчанието на покровителя му Румен Радев, обяснява кой е поръчителят.

 

 

 

Е, не е нужно да си гадател, за да разбереш кой е поръчителят, той поръча взрива на “Северен поток”, той поръча смяната на ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй”, той е недоставчика на F-16 Block 70, той, поръчителят е пич, има си интереси и си ги защитава, а изпълнителят, изпълнителят също е известен, той е описан от Иван Вазов в “Жидов гроб”:

 

 

“Издайство, измяна позорна

пропусна врага в крепостта

и Царевец як след упорна

отбрана потъна в кръвта”.

 

 

Политика

More in Политика

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024