Икономика

„Чуждестранен инвеститор“, който трябваше да разширява АЕЦ „Козлодуй“ вместо Русия, обяви фалит! Шефове на компанията – разследвани за измами!

„Чуждестранен инвеститор“, който трябваше да разширява АЕЦ „Козлодуй“ вместо Русия, обяви фалит! Шефове на компанията – разследвани за измами!

1490722061-1538
Американската компания „Уестингхаус електрик“ (Westinghouse Electric) възнамерява да внесе документи за фалит, съобщава Ройтерс, позовавайки се на осведомени източници от Тошиба (Toshiba), която притежава по-големия дял от американската компания. Същият „чуждестранен инвеститор“ бе свързван с разширяването на нашата АЕЦ „Козлодуй“.
В началото на март 2015 г.  Westinghouse обяви, че, съгласно предварителните изчисления базовата цена на строителството на блока ще възлезе на 7,7 милиарда долара. Понеже за България това е много скъпо, правителството на страната официално предложи на американската компания да стане инвеститор на проекта с 49% участие. По-рано специалистите многократно предупреждаваха, че България ще попадне в много сложна ситуация, като се отказва от много изгодния за нея проект с участието на Русия по изграждането на АЕЦ “Белене” в полза на строителството на “Козлодуй-7” по технологията на Westinghouse. По-точно, Росатом предлагаше да се построят двата блока на АЕЦ “Белене” за сума почти два пъти по-малка от тази, която ще струва на България „Козлодуй-7″.
Компанията възнамерява да подаде молба за съдебна защита от кредитори, за да се приложи член 11-и от Кодекса на САЩ за фалитите, тъй като е понесла големи загуби, които тласкат Тошиба към криза, поясниха източниците.
Според Тошиба внасянето на документите за банкрут ще ограничи щетите от загубите на компанията през миналата година. В САЩ има два начина за банкрут: член 7 и член 11. Според член 7 всички дейности на компанията се прекратяват и се разпродават всички активи с цел да се плати на кредиторите.
Според член 11 собственикът запазва бизнеса и е под постоянен съдебен надзор, също така спазва решените от съда правила и регулации. Длъжникът може да преструктурира бизнеса чрез събиране на средства от различни източници, включително нови заеми и кредити.
За утре, 29 март, е предвидено заседание на съвета на директорите на Тошиба и ръководството на компанията възнамерява да утвърди началото на процедура по фалит на дъщерната си компания. Това на свой ред ще даде възможност на японската корпорация да се съсредоточи върху решаването на въпросите с огромните загуби за текущата година, която приключва на 31 март.
До 31 март всички кредитори трябва да бъдат информирани в съответствие със закона на САЩ за фалит. „Франс прес“ информира, че компанията е изгубила повече от половината от пазарната си стойност от декември 2016 г., когато отчете милиарди долара загуби, а в същото време представители на компанията са разследвани за измами.
Американската компания е създадена през 1999 г. До 2014 г. се смята, че е изградила близо 50% от ядрените централи по света. През 2015 г. компанията сключва изключително неуспешна сделка за закупуване на активи на Stone & Webster. Загубите на „Уестингхаус електрик“ могат да нараснат до 9 милиарда долара. Компанията в момента е ангажирана с изграждането на две централи в Джорджия и Южна Каролина.
Припомняме, компанията беше свързвана с разширяване на АЕЦ „Козлодуй“
БЛИЦ, Нюз БГ, бекграунд

http://www.blitz.bg/ikonomika/potvrdeno-westinghouse-electric-falira_news500002.html

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024