epa05610809 (FILE) A file photograph showing FBI Director James Comey testifying during the Senate Homeland Security and Governmental Affairs Committee hearing on 'Fifteen Years After 9/11: Threats to the Homeland', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 27 September 2016. Media reports on 31 October 2016 state that FBI has obtained a search warrant to search emails found on one of Hillary Clinton's top aides computer. EPA/SHAWN THEW

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми изнесе предизвикателна реч на конференция по киберсигурност в Бостън, определяйки САЩ като страна, където „не съществува такова нещо като абсолютна неприкосновеност на личния живот„, съобщават американски медии.

Неговата позиция разтревожи онези, които са вече дълбоко обезпокоени от неотдавнашните разкрития за инструментите на ЦРУ, използвани за проникване в лични електронни устройства.

Службите в САЩ в паника след разкритията на „Уикилийкс” за ЦРУ

Службите в САЩ в паника след разкритията на „Уикилийкс” за ЦРУ

ФБР е започнало подготовка за мащабно издирване

Дори комуникацията ни с нашите съпрузи, с нашите изповедници, с нашите адвокати не са абсолютно поверителни в Америка„, коментира Коми.

Въпреки широкоразпространените опасения във връзка с това дали индивидуалните права за поверителност са нарушени от американското правителство, Коми отишъл по-далеч и се обявил в подкрепа на отслабването на технологиите за криптиране, за да се даде възможност на ФБР за по-голям достъп до електронните устройства на потребителите.

Позицията му като шеф на една от най-важните американски специални служби озадачи мнозина американци.

Разузнавателната общност в САЩ отдавна е изправена пред проблема с нелесните отношения между тях и широки слоеве от американското общество, което те са се заклели да защитават, но което усеща точно обратното: че държавата е заплаха за неприкосновеността на личния им живот.

Това е вторият опит на американска специална служба през тази седмица в тяхната PR битка да убедят американците, че сигурността си има цена. А именно, че отказването от някои аспекти от личната неприкосновеност е необходимо, за да се подобри капацитета на службите да се борят с терористични и киберзаплахи по света.

Apple, Samsung и Microsoft реагираха на информацията на „Уикилийкс” за ЦРУ

Apple, Samsung и Microsoft реагираха на информацията на „Уикилийкс” за ЦРУ

Първо на 7 март „Уикилийкс“ публикува 8 761 класифицирани документа на ЦРУ. От тях стана ясно, че ЦРУ е прониквало в частни електронни устройства, например телевизори „Самсунг“, за да шпионира отделни частни лица.

„Киберзаплахите, пред които сме изправени, са огромни. Не знам дали можем да се справим с тях. И мисля, че да се каже противното би било високомерие“, изтъкнал още шефът на ФБР.

„Ние трябва да гарантираме, че киберсигурността е приоритет за всяко предприятие в САЩ на всички равнища. Ние трябва да изградим доверие между правителството и частния сектор„, настоял още той.

НЮЗ БГ

https://news.bg/int-politics/shefat-na-fbr-nyama-absolyutna-neprikosnovenost-na-lichniya-zhivot-v-sasht.html