радев768x432

 

Надявам се в началото на май новият кабинет да бъде факт. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди началото на първото редовно заседание на новоизбраното 44-то Народно събрание.

Президентът обяви, че следващата седмица започват консултациите с политическите партии за съставяне на правителство. Той припомни, че целият народ очаква сериозни резултати.

Относно предложените промени в изборното законодателство, той коментира, че уседналостта не е най-важният въпрос, въпреки че там се фокусирал дебатът. Според него е важен въпросът каква държава искаме да сме по отношение националната сигурност.

Дали ще бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние. Трябва да решим наистина ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистриране на етническа партия. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като не допуска тяхната капсулация? Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, независимо от религията, или ще бъдем държава, която допуска финансирането им да се извършва отвън“, попита държавният глава.

Той е категоричен, че трябват отговорни и ефективни действия.

„Ако българската държава реши да поеме обезпечаването на всички религиозни общности, това би струвало 15-18 млн. лв.„, посочи той.

Относно референдума в Турция, Румен Радев заяви, че уважава правото на всеки народ да избира сам своето конституционно устройство и своята форма на управление.

„Проблемът не е толкова в Турция. Има сигнали, има динамични процеси в Турция, които ни тревожат„, отбеляза Радев и се обяви за запазване на добросъседските отношения.

Той бе категоричен, че ще работи с новия кабинет в името на България. Надявам се да работим принципно в интерес на българския народ, каза още Румен Радев.

Държавата има нужда от стабилност, категоричен е държавният глава.

Цецо768x432

В речта си при откриването на парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че извънредните парламентарни избори не са били каприз, а необходимост пред това да продължат да управляват с цената на неприемливи компромиси.

Същевременно ГЕРБ се обяви срещу предложените промени за въвеждане на уседналост за българите в чужбина.

Ние сме против идеята на президента за промени в изборното законодателство„, категоричен бе Цветанов. И припомни, че България е парламентарна република.

„Националната ни сигурност няма алтернатива и няма цена, която да е висока“, заяви той.

Ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция. Сътрудничеството между ЕС и НАТО трябва да се задълбочи, обяви още герберът.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/da-reshim-iskame-li-da-sme-podvlastni-na-chuzhdo-vliyanie-nastoyava-radev.html