Политика

Ексклузивно! Радев: Всички промени в законите се извършват от Народното събрание! Нека няма драма!

Ексклузивно! Радев: Всички промени в законите се извършват от Народното събрание! Нека няма драма!

радев1485515654-dsc-0298jpg

Държавният глава Румен Радев коментира вчерашните обвинения, че е разпоредил добавянето на текста за уседналост в законопроекта за българското гражданство. „България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат“, заяви президентът Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Президентът Румен Радев е бил запознат с промените в закона за българското гражданство, с които се изменяха и изборните правила. Твърдението е на освободения заради скандала шеф на дирекция „Съвет по законодателството“ в министерство на правосъдието Любомир Tалев. С новите изисквания се предвиждаше право на глас да имат само хора, които последните три месеца са живели у нас.

Според Талев законопроектът е бил съгласуван и в голяма степен е дошъл готов от президентството, а на среща по повод промените е присъствала и Емилия Друмева – правен секретар на Радев.

„България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в Народното събрание. Нека няма драма! Политическите партии ще имат достатъчно възможности да решават. Предложения има много“.

Това заяви президентът Румен Радев пред телевизия „България он ер“ по повод предложенията на служебното правителство за въвеждане на уседналост за парламентарни и президентски избори, които предизвикаха широк обществен отзвук и гневни коментари както от страна на ГЕРБ, така и на БСП.

Ето какво каза Румен Радев:

Дали наистина проф. Емилия Друмева е автор на поправките в Закона за българското гражданство?

-Вижте, България е парламентарна република. Всички промени в законите се извършват в парламента. Нека да няма драма – партиите ще имат достатъчно възможности в парламента да решат. Предложения много.

-Вие бяхте ли запознат с тях?

-…(без отговор)


Днес служебният премиер Огнян Герджиков отхвърли твърденията, че президентът е оказал натиск за промени в изборното законодателство. Герджиков уточни, че ако е имало такъв натиск от страна на Радев, той е бил не върху него, а върху Министерството на правосъдието.

Според освободения директор на дирекция „Съвет по законодателството“ към Министерството на правосъдието Любомир Талев обаче държавният глава е бил запознат с промените в изборните правила. Талев твърди, че проектозаконът е бил подготвен от правния екип на президента, и е дошъл почти готов от „Дондуков 2“. При обсъждането на текста е присъствал и правният секретар на Радев – Емилия Друмева, посочва уволненият чиновник.

От ГЕРБ не спестиха критиките си към президента. Заместник-председателят Цветан Цветанов заяви, че Радев се опитва да превърне България в президентска република. Цветанов припомни на Радев, че назваченото от него служебно правителство има още две седмици живот.

блиц, Епицентър

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024