Политика

ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата посече Марешки с искане да разпусне една от партиите му, може да се стигне до касиране на избора на „Воля“!

ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата посече Марешки с искане да разпусне една от партиите му, може да се стигне до касиране на избора на „Воля“!

воля1491476277-1
Софийската градска прокуратура (СГП) продължава проверката на двете партии на Веселин Марешки. Това обяви пред говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като СГП внесе в Софийски градски съд искова молба за прекратяване на първата партия на Марешки – „Национално движение свобода и демокрация“.
След извършена проверка от СГП са установени три основания за разпускане на политическата партия: ПП „НДСД“ не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.; Партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство; Видно от представените от ЦИК данни политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.
„Проверката продължава, това е само първият резултат от нея, за който има безспорни доказателства“, обясни Арнаудова, цитирана от „Труд“. СГП проверява и втората партия на Марешки – „Либерален алианс“, която беше прекръстена на „Воля“. Втората партия на Марешки е учредена, още преди да бъде отказана пререгистрация на първата. В разследване бе показано как десетки едни и същи хора са подписали декларации като учредители и на двете партии.
Сред документите има още десетки с напълно идентични почерци. Ако бъде установено, че законните учредители на „Воля“ са по-малко от 500, това ще е основание за искане да бъде прекратена и тази партия. От документите, публикувани и в „Труд“ става ясно, че сред извършилите на това грубо нарушение на редица закони са и няколко избрани за депутати от „Воля“.
Прокуратурата би могла да поиска касиране на избора им пред Конституционния съд. „Нека приключат проверките и тогава ще коментираме всичко това“, обясни Арнаудова.

http://www.blitz.bg/politika/kruti-merki-prokuraturata-podbara-i-volya-vtorata-prekrstena-partiya-na-mareshki_news502533.html

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024