СВЯТ

ИЗВЪНРЕДНО! Китай спира полетите до С. Корея и предупреди, че войната може да започне във всеки момент!

ИЗВЪНРЕДНО! Китай спира полетите до С. Корея и предупреди, че войната може да започне във всеки момент!

полети-2660_a339c5bcedebe232ff259072f60221a3

Въоръженият конфликт на Корейския полуостров, който може да има непредвидими последствия за целия свят може да избухне всеки един момент, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И, цитиран от The South China Morning Post.

„В последно време напрежението около Северна Корея се усилва. Създава се впечатлението, че конфликтът може да избухне във всеки един момент. Но ако има война, ще загубят всички-в подобна ситуация не може да има победители и победени”, казва китайският дипломат.

Според Пекин страната, която удари първа, трябва да вземе върху себе си историческа отговорност и да е готова да плати съответната цена.

От своя страна, Пхенян обяви, че ако американските военно-морски сили атакуват Северна Корея, то тя ще атакува намиращите се в региона американски военни бази и столицата на Южна Корея Сеул. Хората на Ким Чен-ун заплашиха да ударят и Япония.

Полетите на китайската държавна авиокомпания „Еър Чайна“ между Пекин и Пхенян ще бъдат преустановени от понеделник. Предупреждението бе отправено в момент, в който има риск Пхенян да извърши този уикенд ново ядрено изпитание. Ако това се случи, Пхенян ще се превърне и в мишена на заплахите на американския президент Доналд Тръмп, отбелязва „Франс прес“.
Последният полет на „Еър Чайна“ между Пхенян и Пекин пристигна в китайската столица днес в 18:00 часа местно време (10:00 часа по Гринуич).

Армията на Пхенян се закани да даде безпощаден отговор на всяка американска провокация. Предупреждението е отправено в декларация, разпространена днес от севернокорейската държавна агенция. 

Споменавайки американския ракетен удар в Сирия, севернокорейската армия казва, че администрацията на Доналд Тръмп „е влязла в ерата на откритите заплахи и шантажа“ срещу Северна Корея. 

Вчера Тръмп обеща, че ако Китай, който е единственият близък съюзник на Северна Корея, не намери начин да се справи с нея, то САЩ и техните съюзници ще се заемат с това. Тръмп изпрати към Корейския полуостров самолетоносача „Карл Винсън“ с ударна група, а после спомена и за „армада“, включваща и подводници.

Северна Корея обеща да отговори на това „безумно“ решение, заявявайки, че е готова за война. В изявлението си севернокорейската армия казва, че американките бази в Южна Корея, както и „генералните щабове на Злото“, като южнокорейският президентски дворец, „ще бъдат направени на пух и прах за няколко минути“.

„Колкото повече големи мишени като ядрени самолетоносачи се приближават до Корейския полуостров, толкова ефектът от безпощадните удари ще бъде по-голям“, се предупреждава в декларацията.

В същото време Кремъл призова всички страни да проявяват сдържаност във връзка с напрежението около Северна Корея.

„В Москва следим с огромно безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и приканваме всички страни да не предприемат каквито и да са провокационни действия“, заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

ПИК, Канал 3

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024