Европа

„Интегрираните“ в Европа турци казаха масово „ДА“ на референдума на Ердоган, българските турци – „НЕ“! Вижте процентите!

„Интегрираните“ в Европа турци казаха масово „ДА“ на референдума на Ердоган, българските турци – „НЕ“! Вижте процентите!

ЕСerdoganzadgranica

Докато резултатите от референдума за президентска република в Турция се оказаха изключително оспорвани, то не такова е положението сред гласуването на т.нар. турски гастарбайтери в Европейския съюз. Дори напротив, на фона на продължилите повече от месец скандали между турските власти и правителствата на големите западноевропейски икономики, турските малцинства в ЕС показаха недвусмислено, че искат увеличаване на правомощията на Реджеп Ердоган.

Докато в Турция Ердоган получава малко над 51% от гласовете на участвалите в референдума, то зад граница тази подкрепа скача до 59%.

63% от гласувалите в Германия турци казаха „Да“ на референдума. Само за страната това добавя близо 200 000 гласа в полза на каузата на Ердоган.  Във Франция резултатите са още по-убедителни в полза на Ердоган, там гласувалите положително са над 64%. Острият конфликт между холандското правителство и турските власти доведе до огромна подкрепа за позицията на Ердоган – над 70% от имащите право да гласуват на референдума са подкрепили президента.

Това е доста любопитен феномен като се има предвид, че точно „интегрираните“ турци в Европа би трябвало да са най-големите защитници на „демокрацията“, но защо ли заложиха тогава на „диктатурата“. Очевидно НЕ искат Турция да се развива точно по този европейски модел, а причините за това трябва да се търсят по-надълбоко.

Коментарите по темата варират от едната до другата крайност. Според някои наблюдатели гласувалите са по-възрастни хора, отдавна пристигат в Германия, респ. Европа, когато там има ред и дисциплина, а икономиката работи на пълни обороти. Сега те виждат, че Ердоган прави същото в Турция плюс запазване на идентичността, която вече е изчезнала за германците. Изводът – нормално са гласували!

Интересно е, че резултатите в България са коренно различни. Повече от 71% от участвалите в референдума в България са отхвърлили перспективите за огромната власт на Ердоган. Гласувалите на родна територия обаче са под 10 400 души, тъй че това няма как да окаже влияние на резултатите.

В САЩ пък над 80% от участвалите в референдума са отхвърлили исканията на Ердоган.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Evropa-kaza–quot-Da-quot–na-referenduma-na-Erdogan–balgarskite-turtsi–-quot-Ne-quot-/125340/7/0

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024