Икономика

НОВ ГРАБЕЖ! Въвеждат винетка за трактори и земеделска техника! За мотори, скутери, косачки, велосипеди и бебешки колички – КОГА!?

НОВ ГРАБЕЖ! Въвеждат винетка за трактори и земеделска техника! За мотори, скутери, косачки, велосипеди и бебешки колички – КОГА!?

тракторwallpaper-1526146

Служебното правителство въвежда винетка за трактори и друга земеделска техника. Годишната такса ще се плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъде между 30 или 100 лв, в зависимост от широчината на самоходните превозни средства.

Статистиката сочи, че през 2015 г. в България са регистрирани 2169 нови трактори и комбайни, което е абсолютен рекорд след влизането на страната в Европейския съюз. Това сочат данните на Контролно-техническата инспекция (КТИ) към министерството на земеделието за миналата година

Промените са във връзка с изменения в Наредба №11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства – относно движението на колесните трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника.

В документа се предвижда издаването на едногодишно разрешително за движение на този вид превозни средства. То ще бъде валидно за посочената в заявлението за издаване на разрешителното област и граничещите с нея области и ще важи само за пътищата от първи, втори и трети клас, които не са включени в приложение №6 към Наредбата.

Проблемът с въвеждането на винетка за тракторите се обсъждаше още по времето на Кабинета Борисов-2.

По досегашния режим на закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника са били издадени общо 254 разрешителните за последните две години. Очаква се за половината от тях да бъде заплатена такса през тази година.

В социалните мрежи с право се питат кога ще се въведат винетки и за мотори, скутери, косачки, велосипеди и бебешки колички!
КОГА!?
Факти. БГ
БУЛТАЙМС

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024