Политика

От последните минути: Гласят атакиста Явор Нотев за шеф на парламента, Цачева за правосъден министър, а начело на МВР застава…

От последните минути: Гласят атакиста Явор Нотев за шеф на парламента, Цачева за правосъден министър, а начело на МВР застава…

нотев1469781439-dsc-1872jpg
Въпреки че и двете страни в преговорите за кабинет отричат до този момент да делят министерските кресла, по неофициална информация преговорите за имената на бъдещите министри текат успоредно с разговорите по управленската програма.
Явор Нотев е най-вероятният фаворит за председателския пост на Народното събрание, информира Канал 3.
Юристът от „Атака“ се ползва с авторитет и в другите политически сили и вече беше зам.-председател на 43 НС. За него е почти сигурно, че ще застане най-високо на парламентарната трибуна. Вариантът той да стане министър на правосъдието е отхвърлен от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който не желае по този начин да си реже депутатите, защото на мястото на Нотев няма да влезе атакист.
Затова вероятно министерството на правосъдието ще остане за ГЕРБ, като вече се спряга името на предишната парламентарна шефка Цецка Цачева. Тя обаче не е на 100% сигурен фаворит, защото бъдещият премиер Бойко Борисов имал резерви заради нейната непопулярност.
Сигурен вицепремиер и министър на отбраната ще бъде Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов се дърпал изобщо да става министър. Да поеме енергетиката обаче настоявал лично Борисов, за да има гаранция, че така лидерът на НФСБ ще поеме и лична отговорност.
Калин Георгиев, бивш главен секретар на МВР в първия кабинет Борисов, е бъдещият вътрешен министър, твърдят запознати с преговорния процес.
Волен Сидеров също нямал желание да става министър. Все още не е ясно колко точно министерства ще получат Патриотите. Има вариант те да са 4-5, като включително се обсъжда идеята за разкриване на ново министерство.

http://www.blitz.bg/obshtestvo/ot-poslednite-minuti-glasyat-yavor-notev-za-shef-na-parlamenta-tsacheva-za-pravosden-ministr-a-nachelo-na-mvr-zastava_news502805.html

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024