Русия

Русия обяви „Свидетели на Йехова“ за екстремистка секта и я постави извън закона, чиновници от Брюксел скочиха да я бранят!

Русия обяви „Свидетели на Йехова“ за екстремистка секта и я постави извън закона, чиновници от Брюксел скочиха да я бранят!

йехова991

Европейската служба за външни работи в петък (21 април) разпространи изявление, в което се посочва, че последователите на организацията „Свидетели на Йехова“ трябва да имат възможност „мирно да се наслаждават на свободата на събиране“ в Русия, съобщи RT.

„Свидетелите на Йехова“, както и всички останали религиозни организации, трябва да имат възможност мирно да се наслаждават на свободата на събиране, гарантирана от Конституцията на Русия, международните ангажименти на Русия и световните стандарти за правата на човека“, се посочва в изявлението.ЕС има намерение да се бори „за свободата на вероизповеданията като за право, което може да се ползва от всеки човек“.

В четвъртък Върховният съд на Русия обяви „Свидетели на Йехова“ за екстремистка организация.

Решението беше взето, след като министерството на правосъдието поиска да му се разреши да закрие местната централа на организацията, която се намира близо до Санкт Петербург, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руските власти са включили редица публикации на религиозната група в списък на забранената екстремистка литература, а прокуратурата отдавна я представя като организация, която разрушава семейства, насажда омраза и заплашва човешки животи.

„Свидетели на Йехова“ обявиха тези квалификации са неверни.

С вчерашното си решение Върховният съд на Руската федерация нареди незабавно да се прекрати дейността на всичките 395 представителства на „Свидетели на Йехова“ в страната, а имуществото на организацията се иззема, предаде ТАСС.

Религиозната организация заяви, че ще обжалва решението в апелативната камара към Върховния съд. Ако и тя не го отмени, ще сезираме Европейския съд за правата на човека, каза представител на „Свидетели на Йехова“.

Ако решението не бъде обжалвано, ще влезе в сила след 30 дни.

Руски дневник, Офнюз

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024