Европа

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Европарламентът иска да се отнеме правото на глас на Унгария при вземането на решения в ЕС, застрашавала „европейските ценности“!

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Европарламентът иска да се отнеме правото на глас на Унгария при вземането на решения в ЕС, застрашавала „европейските ценности“!

глас-унгарияphpngjbeu

За първи път мнозинство в Европейския парламент гласува в подкрепа на започването на процедура срещу правителството на Унгария съгласно член 7, параграф 1 от Лисабонския договор. Член 7.1 може да бъде активиран, когато е налице опасност от сериозно нарушение от страна на страна членка на основните ценности на Европейския съюз. Разпоредбата предвижда като крайна мярка лишаването от глас в Европейския съвет.

ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците

 ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците. Eвpoпeйcĸият cъд щe oбcъди зaĸoннocттa нa eмигpaнтcĸитe ĸвoти

Резолюцията беше приета с 393 гласа „за“ срещу 221 „против“, с 64 „въздържал се“.

Eвродепутатите  поискаха задействане на процедурата за санкциониране на Унгария, заради “ясен риск от сериозно нарушение” на европейските ценности.

Както предаде  МИА от Страсбург, Резолюцията се позовава на задействането на член 7 (1) от Договора за ЕС, който предвижда дори и отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съвет.

Но за да може  този член да се активира, освен гласуване с абсолютно мнозинство от депутатите в Европарламента, след това е необходимо предложението да бъде прието с мнозинство от четири пети от Съвета и с мнозинство от две трети от общия брой на гласовете на страните от ЕС.

Дори ако предложението премине през такова гласуване, член 7 ще може да налага санкции само ако го подкрепят всички страни членки на ЕС, а след това с квалифицирано мнозинство ще трябва да го потвърди отново и Европейският парламент.

Резолюцията няма обвързващ характер и този механизъм може да задейства само комисията „Юнкер“, а тя не намира юридически основания за това.

Според подкрепилите текста евродепутати обаче, дискусията с унгарския премиер Орбан миналия месец в Европейския парламент не е била убедителна. Те смятат, че Унгария е сериозент тест за демокрацията в ЕС и законите срещу бежанците, неправителствените организации и Централноевропейския университет в Будапеща са достатъчна причина за задействането на член 7-ми.

След гласуването лидерът на групата на социалистите и демократите в Европарламента Джани Питела заяви: „Ние имаме задължението да направим нещо относно нелибералната тенденция, наложена от Орбан в Унгария. Времето на думите и увъртането приключи. В продължение на седем години Орбан ерозира основите на демокрацията в Унгария и атакува основните свободи на унгарските граждани. Ето защо днес Европейският парламент подкрепи нашата резолюция, призоваваща за активирането на член 7.1.

Евродепутатите гледат сериозно на нарушаването на върховенството на закона и демокрацията в Унгария със, както е посочено, “спорните закони” за висше образование, за неправителствените организации и за  кандидатите за убежище.

Тези закони, според Европарламента, трябва да бъдат суспендирани или оттеглени. Също така се посочва, че средствата, които Унгария получава от Съюза, ще бъдат наблюдавани с особена строгост.

 

ИНФОМАКС

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024