ОБЩЕСТВО

Границки: Чужди фондации и институции претопяват националната ни идентичност! Затова се атакуват автори като Талев и Вазов!

Границки: Чужди фондации и институции претопяват националната ни идентичност! Затова се атакуват автори като Талев и Вазов!

границкиmain_1468248547

Българските класици се забравят. Издателствата ни се сблъскват с чуждестранни фондации, личности и институции, като Джордж Сорос, ”Америка за България” и Брюксел, които искат да претопят националната идентичност на българите. Затова се атакуват българските автори като Димитър Талев и Иван Вазов. Чуждестранните фондации разделят етнически целия балкански регион.
Това заявиха Климент Талев, внук на Димитър Талев и издателят Иван Гранитски пред ON AIR.

„Талев е знанието и спасението на българската идентичност. Гърция и Сърбия твърдо държат на националната си идентичност. Съмнявам се Гърция да откаже помощ на някое издателство за публикуването на Казандзакис“, категоричен бе Гранитски.

В продължение на 20 години виждаме една и съща безотговорност от страна на управляващите ни, а издателите изнемогват, сподели той. Опитваме се да търсим кредити и със собствени средства да се справяме, но в никакъв случай няма да спираме да издаваме творбите на Талев, обясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът обхвана и случващото се в Македония. Там е издадена пиратска версия на романа на Талев „Железният светилник“ с липсващи страници, редактиран текст и превод на местния език, поясниха гостите.

„Опитахме да напишем писма до Министерство на културата и Външно министерство, за да се свържат със властите в Скопие и да издирят плагиатстващите издатели. Отговор не получихме. Подготвили сме писма към следващите управляващи, дано поне те реагират“, каза внукът на Димитър Талев, Климент Талев.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024