Европа

СЪВРЕМЕНЕН КОЛОНИАЛИЗЪМ! Европейският съюз спира България и други страни-членки от участие в проекта „Един пояс, един път“-„Пътят на коприната“!

СЪВРЕМЕНЕН КОЛОНИАЛИЗЪМ! Европейският съюз спира България и други страни-членки от участие в проекта „Един пояс, един път“-„Пътят на коприната“!

20170220123739_3206

Какво точно ни „дава“ този ЕС? Нищо, което не е в персоналния моментен интерес на Германия

Reuters: През следващите пет години Китай ще внесе продукти на стойност два трилиона долара от страните, които участват във форума „Един пояс, един път“.

През следващите пет години Китай ще внесе продукти на стойност два трилиона долара от страните, които участват във форума на високо равнище в Пекин „Един пояс, един път“, заяви китайският министър на търговията Джун Шан, предава агенция Reuters. Той добави, че Китай насърчава преговори за свободна търговия и ще продължава с преговорите за сформиране на Регионално всеобхватно икономическо сътрудничество.

В Пекин Русия предложи голямо евро-азиатско партньорство с участието на ЕС.

Руският президент Владимир Путин се обяви за създаването на голямо евро-азиатско партньорство. „Смятам, че сборът на потенциалите на такива интеграционни формати като ЕврАзЕС, „Един пояс – един път“, Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия може да се превърне в основа за формирането на голямо евро-азиатско партньорство“, заяви Путин в реч пред открития в Пекин Международен форум „Един пояс – един път“.

„Бихме приветствали участието и на европейските колеги, на страните от Евросъюза в такъв формат, в този случай то ще стане наистина хармонично, балансирано и всеобхватно“, изтъкна още Владимир Путин. Според него това може да доведе до създаването на принципно нова транспортна система. „Трябва да се отстранят инфраструктурните ограничения и най-вече да се създава система от съвременни, свързани транспортни коридори. Русия със своето уникално географско положение е готова и за такава съвместна работа“, отбеляза също руският президент.

ЕС отказва да подпише съвместна декларация за търговията след разговори на високо равнище на международния форум „Един пояс – един път“ в Пекин, заявиха пред ред агенции информирани европейски източници.

Европейските делегати са обезпокоени във връзка с прозрачността, обществените търгове и международните стандарти за защита на обществената и околната среда, изтъкнаха източниците.

Повечето западноевропейски страни са изпратили в Пекин министри и други по-нископоставени представители като знак за колебанията им по отношение на китайската инициатива, която критикуват за липса на прозрачност и на формална структура, отбелязва ДПА.

Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви днес в Пекин, че Великобритания е естествен партньор на Китай в китайската програма Нов път на коприната, предаде Ройтерс.

Великобритания, която напуска ЕС, има амбицията да прави повече търговия, а не по-малко, изтъкна Хамънд при откриването на форума.

Делегация от Северна Корея участва във форума в Пекин, предизвиквайки критиките на Съединените щати заради ядрените и ракетните програми на Пхенян, посочва ДПА.

В събота китайският президент Си Дзинпин призова Пекин и Атина да разширят сътрудничеството си в областите на инфраструктурата, енергетиката, телекомуникациите, предава Xinhua. Си направи този коментар по време на срещата си с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, който в момента е на посещение в Пекин. Ципрас присъства на форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път“.Гърция вероятно ще приеме предложението.

Турция ще се възползва от уникалното си географско положение при подкрепата за инициативата „Един пояс, един път“, започната от Китай, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава китайската агенция Xinhua.

Той коментира, че, тъй като се намира на кръстопътя на Азия и Европа, Турция има желание да извлече максимални позитиви от своето географско положение. Анкара вече е започнала серия от инфраструктурни проекти, за да засили свързаността между двата континента.

Ердоган обеща пълна подкрепа спрямо инициативата „Един пояс, един път“, която има за цел изграждане на търговска и инфраструктурна мрежа от Азия към Европа, Африка и други региони.

Индия бойкотира двудневния форум на високо равнище за „Един пояс, един път“ в Китай.

Форумът представлява своеобразна инициатива на Пекин да засили търговските връзки на страната с останалия свят. Проектът има за цел да свърже Китай с Африка, Азия и Европа чрез огромна мрежа от пристанища, железопътни линии, пътища и индустриални паркове.

Индийските власти обаче заявиха, че тази свързаност трябва да бъде преследвана по начин, който зачита суверенитета и териториалната цялост на отделните държави.

Отказът на Европа е симптом в кризата на демократичния либерализъм.

Истинският проблем на Европейския съюз все повече е неговият централизъм. Не разбраха, че само децентрализация и свобода на отделните държави ще го спаси.

Истинско зло, заради което се случва лошите неща е любимото отроче на Берлин — евробюрокрацията. Последният пирон в ковчега може да се окаже изборна победа на Меркел през есента и продължаване на сбърканите политики.

Евробюрокрацията се оказа непроизводителен апарат, който, освен че е много скъп, но е и силно централизиран, защото трябва планово — административно да дирижира развитието на отделните държави според политиката на Германия. Понеже се занимава абсолютно непродуктивно все повече с фобиите си за интеграция и кохезия, създава все повече административни структури, съвети, комисии и колективни органи, които да го обслужват. Най-непродуктивни са Европейската комисия, Съветът на Европа, Съветите на министрите, Европейският парламент, Комитетът на регионите, ОЛАФ.

ЕС се превърна в йерархично, тромаво, статично, бюрократизирано и колективизирано наднационално чудовищно образувание, което не защитава интересите на европейските държави, а само на корпоративно — финансовия наднационален капитал.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

БУЛТАЙМС

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024