СВЯТ

Терор в Манчестър: Самоубийствен атентат след концерт на Ариана Гранде – 19 загинали, 59 ранени! ВИДЕО

Терор в Манчестър: Самоубийствен атентат след концерт на Ариана Гранде – 19 загинали, 59 ранени! ВИДЕО

 

 

Експлозия прекъсна концерт на американската певица Ариана Гранде в Манчестър тази вечер, предаде Би Би Си. При атаката са загинали 19 души, а повече от 50 са били ранени.

Ужасяващ терористичен акт окървави, тази нощ както английския град Манчестър. Взривове избухнаха след концерт на певицата Ариана Гранде в „Манчестър арена“, в резултат на което поне 19 души загинаха, а около 60 души се намират в болница с различни наранявания.

 

Експлозията е станала малко преди 03.40 българско време, след края на концерта на Ариана Гранде.

От полицията в града съобщиха, че е потвърдена смъртта на 19 души, а около 59 други са ранени. Пострадалите са настанени в шест болници в района на Манчестър. Смята се, че терорист-камикадзе да е задействал взривните устройства на стадион „Манчестър арена”.

 

Властите признаха официално, че разглеждат атаката по време на концерта Ариана Гранде като терористичен акт.

 

Британският министър-председател Тереза Мей осъди „отвратителната терористична атака“. „Работим по установяването на пълните детайли относно това, което е смятано от полицията за отвратителна терористична атака“, заяви тя в официално свое изявление.

От офиса на министър-председателя също така посочиха, че нейната правителствена кампания за парламентарните избори на 8 юни ще бъде временно приключила във връзка с терористичния акт.

 

Свидетели на касапницата разказаха потресаващи детайли за инцидента. Те споделиха за видяната кръв, разтърсващия звук на експлозията и всички крещящи и тичащи хора, на някои от които липсваха части от техните тела. Земята била осеяна и със стенещи и бездиханни мъже и жени. В изданията на Острова и в социалните мрежи бяха разпространени потресаващи снимки и видеа от трагичния и кървав инцидент.

 

Става въпрос за бомба с пирони. Британската полиция е много предпазлива що се отнася до информацията за случилото се. Това заяви пред Нова телевизия арабистът Владимир Чуков във връзка с трагедията в английския град Манчестър.

„Това е касапница. Това са хора, които нямат морал и съвест. Очевидно става въпрос за изверги, когато говорим за хората, които са направили този атентат“, коментира още той.
„Интересното е, че точно на този ден преди четири години имаше един убит войник в Лондон с мачете. Този войник беше от Манчестър. Неговите нападатели получиха доживотен затвор. И е възможно да става въпрос за разчистване на сметки“, разкри Владимир Чуков.
„През последните няколко дни камерите следят посещението на Доналд Тръмп и речите му срещу тероризма. И виждате сега какво се случва. Това е алтернативата на приказките на Тръмп“, каза още арабистът.

 

При атентата в Манчестър е избрана „мека цел“. Става въпрос за удар на мероприятие, което много масово посетено и то от тийнейджъри. Атентатът има подготовка, защото се разбра, че има шрапнели. Това обяви пред Би Ти Ви спецът по сигурността към БАН Йордан Божилов.
„Интересно е да се види кой стои зад удара. Кой ще поеме отговорност. Очаквам „Ислямска държава“ да има връзката с атентата. Но тук има нещо друго много важно. „Ислямска държава“ не просто една банда, това е идеология. И това е причината борбата с нея да е трудна. Има шрапнели, а това означава, че има предварителна подготовка. Важно е да се каже и сигурността на какво ниво е била“, обясни Божилов.

 

Говорител на Ариана Гранде заяви пред британските медии, че певицата е добре и е отведена на безопасно място. Официално изявление от нея все още няма.

 

Певицата е популярна най-вече сред младежите, като на концерта й са присъствали предимно тийнейджъри и родители с деца.

Властите разглеждат инцидента като вероятна терористична атака. Източници от американското разузнаване твърдят, че става въпрос за атентатор самоубиец, но тази информация не е потвърдена от британските власти.

 

Атаката в „Манчестър Арена” е дело на камикадзе-самоубиец, който е бил близо до един от входовете. Там са чакали родители, за да вземат децата си след концерта на Ариана Гранде. Това пише „Дейли мейл”. Залата е най-голямото покрито съоръжение в Манчестър, побира 18 000 души. Има ранени и загинали и сред родителите.
Спасилите се разказват ужасяващи истории за случилото се, повечето от хората, намиращи се наблизо до взрива са в шок и трудно осмислят случилото се.

 

Ето и някои от разказите на оцелели:
Аби Мулен от Северен Ланкашир: „Когато излизахме от залата, бомбата бе взривена на метри пред мен. След това части от човешки тела, кръв и дрехи хвърчаха във въздуха, обливаха оцелелите. Ние никога не очакваме, че ще ни се случи нещо подобно, но това не е така”.
Гари Уокър от Лийдс, който е бил във фоайето на залата и е очаквал излизането на двете си дъщери: Чакахме децата си да излязат. Чухме последната песен и хората тръгнаха към изходите, изведнъж видях силна светкавица, след това чух взрива и навсякъде се разпространи дим и пушек. Почувствах болка в крака си, а жена ми каза, че има рана в стомаха и трябва да легне. Видях навсякъде наоколо метални гайки, вероятно са били в пакета при взрива. ”
Дейвид Ричардсън, също чакал дъщеря си след концерта: „Хората си тръгваха, когато стана взрива. Беше до един от изходите. Първото, което видях, беше дима, след това видях кръвта и ранените хора”.

 

Службата за спешна медицинска помощ в Северозападна Англия съобщава, че 59 души са откарани в болница след взрива в концертна зала „Манчестър Арена“, предаде The Guardian. Службата сочи, че нейните служители са се погрижили за „известен брой леко ранени на място“.

 

Припомняме, че хиляди посетители бяха евакуирани от концертна зала в Манчестър след чути „силни взривове“ след края на концерт на изпълнителката Ариана Гранде.

 

Манчестърската полиция потвърди , че „има потвърдени фатални случаи“. В последствие бе съобщено, че 19 души са загинали, а други повече от 59 са закарани в болниците на града. Полицията смята, че става дума за терористичен акт. „В момента това се третира като терористично нападение, докато полицията не отсъди друго“, сочи полицията в Манчестър в свое официално заявление. Сред възможните версии за взрива се сочи и камикадзе.

 

Британският министър-председател Тереза Мей осъди „отвратителната терористична атака“. „Работим по установяването на пълните детайли относно това, което е смятано от полицията за отвратителна терористична атака“, заяви тя в официално свое изявление, предаде Фокус. От офиса на министър-председателя също така посочиха, че нейната правителствена кампания за парламентарните избори на 8 юни ще бъде временно приключила във връзка с „отвратителната терористична атака“

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024