Европа

Борисов впечатлен от днешен Брюксел: „навсякъде армии, бронирани камиони, картечници в сърцето на Европа“!

Борисов впечатлен от днешен Брюксел: „навсякъде армии, бронирани камиони, картечници в сърцето на Европа“!

БАЦО1498135249-19402166-2010122095882517-8184196513619444798-o
„Орбан направи преди няколко дни силно изказване и подчерта, че споразумението с Турция ни дава много предимства. Затварянето на границите на ЕС плътно, каквито и усилия да ни струва, ще е пъти по-евтино от това, което в последствие може да се случи в Европа. Това, което преди се приемаше като ерес – зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, дори да плащаме, ще е в много пъти по-малко отколкото, ако е на територията на Европа с целия ужас, който видях в Брюксел – навсякъде армии, бронирани камиони, картечници в сърцето на Европа”… Това коментира Бойко Борисов, който е в Брюксел на среща на евролидерите по темата за миграцията.
„Аз ще кажа, че за мен най-прагматичното решение е колективно членство на ЕС в НАТО и тогава с парите, с които разполагат всички държави да се прецени на кого му трябват повече самолети или кораби. На нас ни трябват повече кораби заради Черно море. Това би излязло хиляди пъти по евтино за това милитаризиране”, каза той.
„Туск каза една много хубава дума, че и той мечтае. Колкото повече идва Брекзита, за жалост и през нашето председателство ще се говори най-много, искаше ми се да не се случва. Вече много време говорим за това, но никой не си го представя. Това може да има много големи последствия не само за ЕС, но и за Великобритания. Един развод никога не е хубав”, коментира още Борисов.
По време на срещата си в Брюксел лидерите на страните членки на ЕС ще се опитат да не засегнат спора относно приема и разпределянето на бежанци сред тях. Това твърдят източници на Ройтерс.
Източните европейски държави като Полша и Унгария отказаха да приемат бежанци, за да облекчат тежестта от Гърция и Италия, където повече от 1,7 млн. мигранти от Близкия изток и Северна Африка са се установили. Въпреки политическия натиск Унгария, Полша, Чехия и Словакия са твърди по въпроса, който показва дълбоки разделения в ЕС във време, в което той се нуждае от единство, за да превъзмогне излизането на Великобритания от Съюза.
„Германия дълго време имаше желание бежанците да бъдат разпределени. Сега тя казва, че е по-добре да се съсредоточим върху въпросите, където има съгласие и да се върнем върху този през октомври“, посочи високопоставен европейски дипломат. „Октомври идва след септември“, посочи Борисов, намеквайки за парламентарните избори в Германия.

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024