Важно

ЕС и Китай в общ фронт срещу САЩ за климата! Путин обаче призова за диалог с Тръмп: „Не се притеснявайте!“

ЕС и Китай в общ фронт срещу САЩ за климата! Путин обаче призова за диалог с Тръмп: „Не се притеснявайте!“

epa06005789 A large screen shows Russian President Vladimir Putin speaking at the plenary session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia, 02 June 2017. The St. Petersburg International Economic Forum runs from 01 to 03 June 2017.  EPA/ANATOLY MALTSEV

След като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, руският президент Владимир Путин направи опит за остроумничене и шеги по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, отбелязва „Ройтерс“.

„Не се притеснявайте, бъдете щастливи“, посочи той, опитвайки се да успокои тревогите, причинени от решението на Тръмп.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

 Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Путин призова за конструктивен диалог относно усилията, необходими за ограничаване на глобалното затопляне.

Путин е избегнал да критикува Тръмп за изтеглянето от Парижкото споразумение, ход, който предизвика остро осъждане от много от ключовите международни фактори.

Той подчертал значението на споразумението за климатичните промени, но отбелязал, че това е рамково споразумение, което предлага широка свобода на действие за всяка подписала страна.

Путин също така коментирал, че обещанието на Тръмп за договори нови условия за САЩ оставя надежда за постигането на компромиси преди Парижкото споразумение да влезе в сила, което е предвидено чак за 2021 г. Путин добавил, че участието на САЩ е от съществено значение за успеха на глобалните усилия по темата.

Китай и Европейският съюз ще покажат единство в борбата с глобалното затопляне на срещата на върха днес в Брюксел. Това се случва ден след като Доналд Тръмп обяви, че ще оттегли Съединените щати от международен пакт за климата, съобщава Ройтерс.

Срещата между китайския премиер Ли Къцян и върховните представители на ЕС ще приключи със съвместно изявление, подкрепено от всички 28 държави-членки на ЕС, ангажиращо Европейския съюз и Китай да изпълнят изцяло Парижкото споразумение за климата.

Съвместното изявление, което е първото между Китай и ЕС, се ангажира с намаляване добива и използването на изкопаеми горива и разработване на по-екосъобразни технологии. Предвижда се взаимопомощ за събиране на 100 милиарда долара годишно до 2020 г., за помогане на по-бедните страни да намалят своите емисии.

Китай се очертава като интересен партньор на Европа в области от свободната търговия до сигурността. Преговорите в Брюксел включват изпитанията на ракетите в Северна Корея и глобалният проблем със стоманата.

Европейската комисия описва оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, което е подписао от повече от 190 държави, като тъжен ден за световната общност, но заяви, че ще търси нови съюзници.

За Таяни Парижкото споразумение е живо и се работи по него

 За Таяни Парижкото споразумение е живо и се работи по него

Китай се нуждае от техническото ноу-хау на ЕС за борба със замърсяването на градовете си, а Европейският съюз очаква Пекин да предприеме действия срещу емисиите. Смятат, че замърсяването е причина за засушаването, покачване на морското равнище и други последици свързани с изменението на климата.

Премиерът Ли Къцян и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще се обърнат към бизнес конференция в Брюксел, преди да се присъединят към президента на Европейския съвет Доналд Туск, за срещата на върха.

Нюз БГ

https://news.bg/world/es-i-kitay-obedineni-sled-otteglyaneto-na-tramp.html

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022