Европа

Кметът на Лондон: НЯМА ДА НИ ПОБЕДЯТ! Макрон и Меркел: ПОТРЕСЕНИ СМЕ, С ВАС СМЕ! Юнкер: МИСЛЯ И СЕ МОЛЯ!…

Кметът на Лондон: НЯМА ДА НИ ПОБЕДЯТ! Макрон и Меркел: ПОТРЕСЕНИ СМЕ, С ВАС СМЕ! Юнкер: МИСЛЯ И СЕ МОЛЯ!…

ХАН2111383901
Държавни ръководители от цял свят изразиха солидарност и готовност за подкрепа на Великобритания в този тежък момент. Те призовават към бдителност.

Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон. Това обяви кметът на Лондон Садик Хан тази сутрин след терористичната атака в центъра на британската столица снощи.

Съпричастност и подкрепа за Лондон след нападенията Франция е до Великобритания повече от всякога, заяви френският президент Еманюел МакронТой предупреди, че ще има засилено полицейско присъствие по улиците на града.

„Аз съм кмет от 13 месеца и вярвам, че нашата полицейска система е най-добрата в света. Бих искал да кажа на хората да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Нивото на тревога остава сериозно. Има все още риск от заплахи и атаки. След заседание на правителствения кризисен комитет „Кобра“ съм сигурен, че полицията ще направи изявление”, заяви Садик Хан.
Той обяви още, че насрочените за 8 юни парламентарни избори няма да бъдат отменени.

„При тази нова трагедия Франция е до Великобритания повече от всякога“, заяви френският президент Еманюел Макрон след снощните атаки в Лондон, цитиран от Франс прес.

Мислите ми са с пострадалите и техните близки, написа Макрон в акаунта си в Туитър.

Ужасни новини от Лондон. Следим внимателно ситуацията, гласеше пост в Туитър на канадският премиер Джъстин Трюдо.

Австралийският външен министър Джули Бишъп нарече събитията в Лондон шокиращи, предаде Асошиейтед прес. Готови сме да съдействаме на британското правителство да се справи с тези атаки. Съчувстваме на пострадалите и техните близки, добави тя.

„С опечалените и потрес научих за нападенията. В тези мигове в мислите си съм с нашите британски приятели и хората в Лондон“, се казва в изявление на Меркел.

„Днес нас ни обединява не само ужасът и скръбта, но и решимостта. От името на Германия подчертавам, че в борбата срещу всякаквите проявления на тероризма ние твърдо и решително ще поддържаме Великобритания“, се допълва в изявлението на Меркел.

„Следя с ужас последните събития в Лондон. Мисля и се моля за жертвите и техните семейства“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира веднага след новината за случващото се в Лондон. С каквото могат САЩ да помогнат в Лондон, ще го направим.

„С ВАС СМЕ. БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!“, заяви той в един от постовете си в Туитър.

Трябва да сме умни, бдителни и твърди. Съдилищата трябва да ни върнат правата ни. Забраната за достъп в САЩ ни е нужна като допълнителна мярка за безопасност, отбеляза президентът в друго послание, възползвайки се от случая, за да настоява Върховният съд да възстанови действието на изпълнителната му заповед, забраняваща достъп в САЩ за граждани на шест преобладаващо мюсюлмански страни, която сега е блокирана от съдилища от по-ниска инстанция.

Държавният департамент на свой ред осъди в изявление „позорните атаки срещу невинни граждани“. Американците са солидарни с хората във Великобритания, посочи говорителка на Департамента. Тя също каза, че САЩ са готови да окажат всякаква помощ на британските власти. Държавният департамент посочи, че следи отблизо обстановката в Лондон и посъветва американските граждани във Великобритания да следват препоръките на местните власти и да бъдат бдителни.
„Моля се за Лондон“, писа в Туитър Ариана Гранде, на чийто концерт бе извършен атентатът в Манчестър на 22 май, когато загинаха 22-ма души.

Тази вечер се очаква певицата да участва в концерт в Манчестър в памет на жертвите.

Dir.bg
http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-teror-reaktzii-jihad-25862469?nt=4

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024