лавров491

САЩ трябва да уважават териториалната цялост на Сирия и да се въздържат от едностранни действия в тази страна. Това призова руският външен министър Сергей Лавров пред руски медии, цитиран от Ройтерс.

Лавров коментира информацията, че американски боен самолет е свалил самолет на сирийската армия над Ракка. Вашингтон се обоснова, че самолетът е хвърлял бомби до подкрепяните от САЩ сили. Дамаск от своя страна се защити, че самолетът е свален, докато е участвал в мисия срещу джихадисти от ДАЕШ („Ислямска държава“).

САЩ свалиха сирийски военен самолет край Ракка

 САЩ свалиха сирийски военен самолет край Ракка. Определиха го като „акт на колективна самоотбрана“

Говорител на щаба на коалицията, която действа в Сирия и Ирак, поясни, че сирийски самолет Су-22, който хвърлял бомби по редиците на бойци от опозицията, бил свален от американски изтребител бомбардировач F/A-18E Super Hornet. От коалицията подчертаха, че „не търсят конфликт със сирийския режим, руските или подкрепящите режима сили“, но ще защитават своите партньори.

„Веднага след атаката срещу сирийските сили представители на оглавяваната от САЩ коалиция са се свързали с руските партньори по телефона чрез канала за понижаване на нивото на конфликтите за деескалация на обстановката и прекратяване на атаката“, съобщи РИА „Новости“.

Късно на 18 юни сирийското министерство на отбраната обяви, че коалицията начело със САЩ е свалила самолет на ВВС на Сирия в района на Ракка. От ведомството уточниха, че това се е случило по време на изпълнение на задачи срещу терористите от „Ислямска държава“. Пилотът на самолета и до момента не е открит.

В понеделник руският сенатор Алексей Пушков определи свалянето на сирийския самолет от САЩ и партньорите им от коалицията като „нов акт на война срещу Сирия“, предаде РИА „Новости“.

„Сваляйки сирийския Су-22 в небето над Ракка, САЩ осъществиха нов акт на война срещу Сирия. Каква „отбрана“? Ракка е сирийски град, а не американски“, написа Пушков на страницата си в Twitter.

Всички държави трябва да уважават суверенитета и териториалната цялост на Сирия и да координират всички полеви действия с Дамаск, призова Лавров след среща на външните министри на държавите от БРИКС.

Лавров поясни, че на 10 юли ще се проведе нов кръг мирни преговори в казахстанската столица Астана.

Руски дневник, Нюз БГ