КАТАР zx860y484_2983232

Четири държави – Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединени арабски емирства (ОАЕ), скъсаха дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки страната в дестабилизация на региона, информира Би Би Си (BBC).

Четирите държави

твърдят, че Катар подкрепя терористични групи, включително Мюсюлманско братство

– забранено египетско ислямистко движение.

Саудитската информационна агенция СПА предаде, че Рияд е затворил границите си, прекъсвайки контакт с Катар по земя, въздух и море. Агенцията цитира представители на властта, които споделят, че властта прави това, за да „защити националната си сигурност от опасностите от тероризъм и екстремизъм“.

Това предизвика реакции в социалните мрежи като мнозина недоумяваха: „Саудитска Арабия обвинява друга държава (Катар), че създава тероризъм?“

Египет също затвори летищата и пристанищата си за всички катарски транспортни средства, информираха от египетското министерство на външните работи.

ОАЕ дадоха 48 часа на катарските дипломати да напуснат страната.

Абу Даби обвини Доха, че „подкрепя, финансира и възприема тероризма, екстремизма и сектантските организации“, заяви държавната информационна агенция.

Държавната информационна агенция на Бахрейн пък предаде, че страната прекъсва връзките си с Катар, обвинявайки държавата, че иска да “разтърси сигурността и стабилността на Бахрейн и да се намесва във вътрешните му дела”.

Ислямска коалиция от 34 държави за борба с тероризма

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с йеменските бунтовници Хути, изключи Катар от участие в съюза си,

заради „практиките за укрепване на тероризма“ на Доха и подкрепата на Катар за терористични групировки „включително „Ал Кайда“ и ДАЕШ (бел. ред. арабски акроним на „Ислямска държава“)“.

По-късно днес и Йемен обяви, че къса дипломатическите си отношения с Катар и стана петата държава, която прекратява отношенията си с емирството.

Йемен обвини монархията от Персийския залив, че работи с неговите врагове, свързаните с Иран бунтовници хуси, съобщи държавната агенция Саба, цитирана от Ройтерс. „Взаимоотношенията на Катар с превратаджийските милиции и подкрепата му за екстремистки групировки стана ясна“, каза в комюнике правителството.

То допълни, че Йемен подкрепя решението Катар да бъде изключен от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която от над две години се бори да прогони хусите от йеменската столица Сана.

От своя страна Катар обвини страните от Персийския залив в опит за преврат, за да го поставят под опека и контрол.

Катар смята, че решението на редица арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с Доха е неоправдано. Това се казва в изявление на външното министерство на богатото на природен газ емирство.

„Доха съжалява за решението на Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията и смята, че тази мярка е неоправдана, основаваща се на голословни твърдения“, се казва в изявлението на външнополитическото ведомство. Властите в емирството увериха, че ще „направят всичко необходимо тези мерки да не се отразят на икономиката на Катар и на живота на неговите поданици“, подчертавайки, че „съжаляват за затварянето на границите със Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн“.

Доха отхвърли обвиненията, че Катар подкрепя терористични групировки и радикална идеология в региона

„Катар е действащ член на Съвета за сътрудничество на арабските държани в Персийския залив и е верен на неговите споразумения, уважава суверенитета на останалите държави и не се меси във вътрешните им работи. Доха изпълнява своите ангажименти в борбата срещу тероризма и екстремизма“, се казва в изявлението.

Според властите в емирството, Катар е подложен на информационен натиск, чиято цел е да се навреди на интересите на близкоизточната държава.