Личности

Тереза Мей: Чашата преля! Виждам нов стил на нападения, хората вече се „копират помежду си“!

Тереза Мей: Чашата преля! Виждам нов стил на нападения, хората вече се „копират помежду си“!

epa05571252 British Prime Minister Theresa May delivers her keynote speech to the Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, 05 October 2016. The conference runs from 02 October to 05 October. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Британският премиер Тереза Мей предложи реформиране на антитерористичното законодателство във Великобритания във връзка със зачестилите атентати.

Последните три терористични атаки не са свързани, но страната е изправена пред нова заплаха, заяви британският премиер Тереза Мей по време на официално обръщение по повод на терористичното нападение в Лондон.

Та добави, че антитерористичното законодателство в страната трябва да се реформира и да се въведат по-строги наказания, предаде The Guardian.

„Това е третата терористична атака във Великобритания за последните три месеца, след нападението в Уестминстър и в Манчестър“, заяви Тереза Мей.

Тя посочи, че вижда нов стил на нападения: „Хората се копират помежду си“.

„Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят.

На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори, добави тя.

„На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей.

Мей обърна внимание, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта.

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания остават на 8 юни въпреки вчерашния атентат в столицата Лондон, заяви британският премиер.

Мей каза, че предизборната кампания ще бъде възобновена на 5 юни.

Нова стратегия за гражданите срещу терора: „Бягай, скрий се и кажи!“

За първи път снощи по време на нападението в Лондон лондонската полиция е използвала нова система за предупреждение на хората, пише британският в. „Гардиън“. Механизмът е наречен „Бягай, скрий се и кажи!“.

Предупреждението от полицията се оправя през социалните медии. Съгласно механизма в случай на атака, като тази от снощи в Лондон, хората трябва да се опитат да избягат от зоната на заплаха, вместо да се предават на нападателите или да се опитват да водят преговорите с тях.

Ако бягството е невъзможно, то хората трябва да се скрият, да изключат звука на телефоните си и да се барикадират, а после да подадат сигнал в полицията, за да кажат какво им се случва.

Този механизъм бе разработен от звеното за борба с тероризма към британската полиция и бе представен миналия месец.

Снощи след издаване на предупреждението обаче някои хора вместо да се подчинят на инструкциите, са се опитали да стигнат до мястото на атаката в опит да помогнат на жертвите или да се опитат да отблъснат нападателите с подръчни средства като чаши или столове, пише изданието.

Dir.bg

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023