Европа

Лавров: Вашингтон и Брюксел разделиха Европа, не Москва! Те принудиха държави и народи да избират между Русия и Запада!

Лавров: Вашингтон и Брюксел разделиха Европа, не Москва! Те принудиха държави и народи да избират между Русия и Запада!

epa06080931 Austrian Foreign Minister and OCSE Chairperson-in-Office Sebastian Kurz (L, back to camera) speaks with Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) during a break of the Informal Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) Foreign Ministers' Meeting in Mauerbach, Austria, 11 July 2017. Others are not identified. The meeting is held under the motto 'Building Trust through Dialogue and Co-operation' and is taking place 'in the context of a serious crisis in European security, in which the 57 OSCE participating States are confronted with external and internal threats', the OSCE said on their website.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страната му се е надявала на мир и сътрудничество на световната сцена след края на Студената война, обаче, твърди той, някои западни партньори са довели до „разделителни линии“ в Европа и „до голяма степен предизвикаха“ днешната ситуация в Украйна.

Говорейки в Берлин, Лавров обвини „късогледите“ политики на Вашингтон и Брюксел като виновници за разделения континент, принуден да избира да подкрепя Русия или Запада.

Руският първи дипломат отхвърли също така обвиненията, че Русия се стреми да ослаби Европейския съюз, отхвърляйки ги като абсурдни.

„Ние искаме Европейският съюз да бъде единен и силен играч„, увери Лавров.

ОТ ФОРУМА:

Въпросът е че елитът на ЕС иска да е подчинен на САЩ , но да не плаща за военни разходи. Да, ама не, както каваше един известен наш журналист, вече покойник!

Лавров е страхотен политик. Не хвърля думи на вятъра и когато говори всички трябва да мълчат и да го слушат. Молотов, Громико, Бенджамин Франклин, Маршал, де Гол, Кол, Кисинджър, това се едни от хората определяли световната политика за мир и разбирателство. Повечето от останалите са военолюбци и сребролюбци.

Трябва да сме обективни и безпристрастни.Лавров в случая е прав.Русия има МНОГО трески за дялане, но – в случая е точно така, както казва той ! Това е истината. Друго няма.

Включително и разполагане на ПРО, която е точно насочена срещу руската ракетна мощ. Това ако на някой му изглеждат приятелски отношения да ходи да се прегледа някъде.

И ОЩЕ:

Лавров е брилиянтно прав, както винаги. След края на Студената война Русия пое курс на сближаване с Европа и САЩ. Отвори си границите за западния бизнес и го пусна на пазарите си. Построиха се чужди заводи, огромна част от стоките постъпваха отвън, позволи да навлязат чужди инвестиции, създадоха се смесени фирми и т.н. В общи линии Русия направи всичко възможно да е в добри отношения със Западния свят. Дори се стигна до унизителното свиване на външната политика, което доведе до изоставяне на предишните си съюзници, които станаха жертва на изнудвания или директни военни атаки /Югославия/ . Русия си затвори очите за откровенните агресии на САЩ и компания в АФганистан, Ирак, Либия, дори и в Сирия до преди 2 години. Такива са неоспоримите факти. В замяна обаче какво получи – разширяване на НАТО и американско военно присъствие в близост да границите си. Включително и разполагане на ПРО, която е точно насочена срещу руската ракетна мощ. Това ако на някой му изглеждат приятелски отношения да ходи да се прегледа някъде. Приближаването на САЩ си е чиста военна заплаха откъдето и да се погледне. Видимо никой на Запад не се отказал от военно нападение срещу Русия, колкото и да се опитват да завоалират действията си. И така – въпреки опита на Русия да бъде възможно най-приятелска към западните си партньори, накрая се оказа, че те се приближават военно към нея. И накрая се стигна до кулминацията – откъсването на Украйна от руската сфера на влияние чрез дирижиран от Запада въоръжен преврат. Е, това бе вече силен антируски ход, който буквално свали маските и разкри ясно, че американците и техните пудели нямат никакво намерение да съжителстват и търгуват мирно с руснаците. Не са се отказали от мераците си да подчинят по военен път тази държава и да сложат ръка върху природните й богатства. Това е истината. Разбира се, Русия нямаше как да не реагира на този изключително агресивен ход. Когато комшията ти се разхожда с пушка в ръка и накрая разруши оградата между твоята и неговата къща, какво трябва да си мисли човек? Че идва с добро ли? Много ясно, че Русия се събуди и отрезви. Ясно е, че довчерашните „приятели“ и „партньори“ хич не са такива и са готови да ти забият нож в гърба, ако не внимаваш. Та в този ред на мисли Лавров е абсолютно прав, САЩ и пуделите им са тези, които развалиха добрите взаимоотношения с агресивните си действия!

 

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/sasht-i-es-razdeliha-evropa-ne-rusiya-skochi-lavrov.html

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024