Политика

Радев разби Цветанов: Той разбира от апартаменти, не от самолети! Комисията за „Грипен“ е трибунал за политическа разправа!

Радев разби Цветанов: Той разбира от апартаменти, не от самолети! Комисията за „Грипен“ е трибунал за политическа разправа!

радев768x432

 

Президентът Румен Радев призова председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да не се изказва по темата за изтребителите. Държавният глава е в Съдебната палата в София, тъй като е призован като свидетел по делото срещу бившия военен мининистър Николай Ненчев.

 

„Цветан Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети“, коментира Радев изказванията на зам.-председателят на ГЕРБ, предаде Канал 3.

 

По думите на президента единствената допирна точка на Цветанов с авиацията била, че говорел на автопилот.

 

Държавният глава определи като трибунал за политическа разправа парламентарната комисия, която ще проверява процедурата за нов изтребител.

 

“Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така, че да не останем на земята. Второ – в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето в стратегически план – доставка на нов самолет“, заяви президентът Румен Радев.

По делото Радев е призован като свидетел в качеството му на бивш ръководител на ВВС. „Първото условие министър Ненчев не изпълни, второто също. Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колабс“, каза президентът.

„Всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми. Рискът го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие“, добави той.

За срещата си с премиера Бойко Борисов президентът Радев коментира: „Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход“, каза Радев.

Заседанието на 8-ми състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите пред съда на свидетеля Румен Радев в качеството си на свидетел е и Димитър Стоянов. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати – Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Канал 3, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Radev-razbi-Tsvetanov–Toy-razbira-ot-apartamenti–a-ne-ot-samoleti/131356/2/48

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024