Политика

ТИ ДА ВИДИШ! Симеонов пред ТАСС: Освобождението е общ празник за България и Русия, трябва да спомогне за сближаването ни!

ТИ ДА ВИДИШ! Симеонов пред ТАСС: Освобождението е общ празник за България и Русия, трябва да спомогне за сближаването ни!

СИМЕОНОВvalerВалери-simeonov-.jpg
Годишнината от Освобождението е общ празник за България и Русия, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за ТАСС. Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да спомогне за сближаване с Русия, казва още той.

За тържественото честване в София има покана и уверение, че  ще присъства и руският президент Владимир Путин.

Годишнината от Освобождението трябва да стане за България и Русия важна крачка една към друга, заявява Симеонов и отбелязва, че през последните години отношенията между двете страни не са били много перспективни, но годишнината може да бъде използвана, за да се организираме „общ празник“.

Говорейки за сегашното състояние на българо-руските отношения, вицепремиерът изтъква, че „проблемът е в неравноправното положение на двете страни“. Това, в частност, се отнася за отделни двустранни споразумения, които, според него, не носят особена полза на българската страна.

Като пример той дава проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“. Газопроводът „Южен поток“ също не беше достатъчно балансиран проект, казва Симеонов, цитиран от БТА.

Във връзка с изграждането на атомната електроцентрала „Белене“ политикът подчертава, че българската страна е изпълнила задължението да купи реакторите и в близките месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта.

Според вицепремиера равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите нито на България, нито на Русия и посочва, че съответните министерства в двете страни работят за отваряне на руския пазар за български стоки.

България очаква руските си гости, заявява Валери Симеонов и изразява надежда, че повече да няма затруднения със самолетните полети от Русия до България няма. Вицепремиерът казва също, че българското правителство работи за опростяване на визовия режим за руски граждани.

Dir.bg

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024