Личности

Ексклузивно от Москва: Русия изпраща „дипломат – острие“ и яростен привърженик на твърдата линия срещу Запада за посланик в САЩ! СНИМКА

Ексклузивно от Москва: Русия изпраща „дипломат – острие“ и яростен привърженик на твърдата линия срещу Запада за посланик в САЩ! СНИМКА

антонов660_13dfd93e2973d6cc46ab9577bf6db0a3

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин назначи за нов извънреден и пълномощен представител на страната в САЩ, предава TACC, цитирана от „Фокус“.

„С указ на президента Анатолий Иванович Антонов е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в САЩ, и за постоянен представител на РФ при ООН във Вашингтон“, се казва в официалното съобщение, публикувано на електронната страница на Кремъл.

С друг указ Путин освобождава Антонов от заемания до този момент от него пост на заместник-външен министър и зам.-министър на отбраната на Руската федерация.

Руският заместник-министър на външните работи Анатолий Антонов е „идеалният избор за следващия посланик на страната в САЩ“. Това смятат негови колеги, цитирани от Ройтерс.

И в Министерство на отбраната Антонов отговаряше за международното сътрудничество, а като заместник на Сергей Лавров на него бяха поверени въпросите на военнополитическата безопасност.

Той е един от най-яростните поддръжници на нейната твърда линия срещу Запада.

Антонов бе публичното лице на руската военна намеса в Сирия, започнала през есента на 2015 г. Той организира многобройни пресконференции по въпроса.

Като военен зам.-министър Антонов бе и движещата сила около събитията в  Украйна през 2014 г. По тази причина ЕС го вкара година по-късно в черния си списък.

Анатолий Антонов изигра и водеща роля в словесната война между Москва и Анкара, след като турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия през ноември 2015 г. Антонов изрече обвиненията, че турският президент Реджеп Ердоган е свързан с незаконната търговия с петрол, извършвана от „Ислямска държава“).

Заместник-министърът на външните работи на Русия Анатолий Антонов, издигнат на поста посланик в САЩ, е получил съгласие и от Вашингтон, пише “Известия“.

„Агреманът е получен. Остава да се решат единствено въпросите, свързани с дипломатическата виза. Всичко преминава не много бързо, но остава малко работа“, заяви източник от МВнР на Русия. Той припомни, че външното министерство на Русия се старае да не оставя своите посолства без постоянен ръководител за дълъг период от време.

Антонов е роден през 1955 г., той има докторат по политически науки. Владее английски и бирмански език.Епицентър, Нюз БГ, Ройтерс, фокус

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023