ОБЩЕСТВО

Равносметката от „безплатното“ саниране – по 1 милион лева за блок!

Равносметката от „безплатното“ саниране – по 1 милион лева за блок!

Саниране706-125685-1_wide

Към 15 юли „безплатно“ санираните блокове в България са всичко на всичко 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели – щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за „безплатно саниране“ е 1.06 млн. лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината – 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи. В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за „безплатно“ саниране на практика е замразена – поради изчерпване на ресурса. До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета „Борисов“, че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна, скъпа и вероятно корупционна. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов „агент“ на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1.4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание. От тази сума 806.66 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането – строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради – общо 236 млн. лева.

Скъпите ремонтни дейности, особено при старта на програмата, също бяха повод за многобройни упреци към правителството на Борисов. Някои блокове в бургаския квартал „Меден рудник“ например надминаха 3 млн. лева. Дори се наложи тогавашният ресорен министър Лиляна Павлова да налага пределни цени и да сваля на няколко пъти „тавана“.

Но новите данни показват, че разходите остават високи. Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември – още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината – други 160 сгради за 159 млн. лева. Това означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.

ОТ ФОРУМА:
Санирахме си жилищата преди 10 г., по 32 лв. на квадрат.
Тогава тъгувахме, щото 32 лева са много пари за инвестиция, която се изплаща за 10 години.
Сега се радваме за ближните!
Ще изплащат 300-те лева на квадрат докъм 3 487 -та година.

КОЛОСАЛНА КРАЖБА извършват ГЕРБ и фирмите им САМО от санирането: За един апарамент са предвидили 12 ООО лева. За един блок от 200 апартамента = 2.4ОО.ООО ( два милиона и 400 х.) Повечето от хората обаче са си сменили дограмата и са санирали жилищата си, което предполага, че при тях НЕ СЕ СМЕНЯ ДОГРАМАТА, а само се ЛЕПИ МАЛКО СТИРОПОР И СЕ БОЯДИСВА ФАСАДАТА , КОЕТО ПРЕДПОЛАГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 хиляди лева. Останалите 10 хиляди лева само от един апатрамент са ЧИСТА АВАНТА ЗА МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ и фирмите им. ИЛИ ОТ 2.4 МИЛИОНА, МУТРИТЕ ОТ ГEРБ ПЕЧЕЛЯТ ДВА МИЛИОНА САМО ОТ ЕДИ ЖИЛИЩЕН БЛОК. !!!

Какво саниране? Спечелила някоя фирма конкурс за сума и кинти, наела подизпълнител, те от своя страна взели кварталните манга-уи и им дават жълти стотинки. те пък работят за толкова, като останалото крадват. Наскоро гледам един манг-ау на прясн саниращ се блок реже с клещите дюбела за изолацията. Викам му що така режеш, не трябва ли да се пробие дупка и да се забие за да държи? Той вика – то с лепилото ше държи, ама пробиването отнема много време, пък така кат го сложа си мислят че има дюбели. И до кога? До първият вятър.

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

Бургас, Благоевград и Хасково са отличници по сключени договори за оздравяване на сгради. От отчета на МРРБ става ясно, че от 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране 236 са в Бургас, като 39 вече са въведени в експлоатация. Следват област Благоевград със 189 сключени договора и Хасково със 180 договора. София е едва на четвърто място със 167 блока.

СЕГА

http://www.segabg.com/article.php?id=867186

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

път пари

1 млн. тръгват на път за празниците, ето колко средно излиза нощувката на човек

април 28, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024