Европа

Активисти на референдума в Каталуния окупират училищата, в които ще са секциите! Асанж: Първи случай на интернет война!

Активисти на референдума в Каталуния окупират училищата, в които ще са секциите! Асанж: Първи случай на интернет война!

каталония1410455469000-catalonia00001

Активисти на референдума за независимост на Каталуния започнаха да окупират училища, в които трябва да има избирателни секции, за да гарантират, че в неделя в тях ще може да се гласува, предава бТВ.

Родители, ученици и съседи организираха за края на седмицата различни игри и забавления, включително „пижамени партита“, за да останат учебните заведения отворени. Върховният съд на Каталуния нареди затваряне на училищата, в които в неделя е предвидено да се гласува.

Испанските власти обявиха планирания за 1 октомври референдум за незаконен и наложи редица мерки срещу каталунските власти, за да спре провеждането му.

Властите в Каталуния обаче са категорични, че той ще се проведе.

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

„Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч“, каза Пучдемон.

Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Междувременно основателят на организацията „Уикилийкс“ Джулиан Асанж смята, че ситуацията около референдума за независимост на Каталуния може да се определи като първия случай в света на интернет война, пише БГНЕС.

 

 

„Първата в света интернет война започна в Каталуния, където народът и правителството го използват (интернет – бел.авт), за да организират провеждащия се в неделя референдум за независимост, а испанските разузнавателни служби атакуват и замразяват телекомуникационните връзки, осъществявайки цензура над стотици сайтове, протоколи и прочее“, написа Асанж в „Туитър“.

 

По-рано той изрази мнение и че случващото се в испанската автономна област е „най-значимият западен конфликт между народ и държава от падането на Берлинската стена“, реализиран обаче в стила на новия век. А именно – чрез прокси сървъри, VPN (технология за изграждането на частни криптирани компютърни мрежи – бел.авт.), миръри, криптирани чатове, интернет наблюдение, цензура и бот пропаганда (агитация, извършвана от роботизиран софтуер).

Източник: bgnes.com

Епицентър

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024