ПУТИН20151217.amwjjxazoz

Руският президент Владимир Путин обяви, че който постигне пробив в разработването на изкуствен интелект, ще доминира над света, съобщава „Асошиейтед прес“.

Путин, говорейки на среща с ученици, изтъкна, че развитието на изкуствен интелект поражда „колосални възможности и заплахи, които трудно могат да се предвидят сега“.

Той предупреди, че „този, който стане лидер в тази област, ще бъде владетел на света„.

Путин: Руският народ има вътрешен ядрен реактор, който го дърпа напред

Путин: Руският народ има вътрешен ядрен реактор, който го дърпа напред

На открития урок присъстваха повече от 500 ученици от горните класове на учебните заведения от цялата страна, ориентирани към развитието на инженерната, научно-техническата и хуманитарната област.

Благодарение на интернет откритият урок беше проследен от над един милион души.

Путин демонстрира познания във всички области – от Космос до безпилотни самолети и медицина. Отговоря на няколко въпроса и общува с ученици от всички краища на Русия.

Според него изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, а на целия свят.

Според Путин „би било силно нежелателно, ако някой спечели монополно положение“ в разработването на изкуствен интелект и обеща, че Русия ще бъде готова да сподели своето ноу-хау в изкуствения интелект с други страни.

Руският държавен глава прогнозира, че бъдещите войни ще бъдат водени от безпилотни самолети, а „когато безпилотните самолети на една страна бъдат унищожени от безпилотните самолети на друга страна, тя няма да има друг избор освен да се предаде“.

Президентът увери, че ако Русия е лидер в областта на изкуствения интелект, „тя също ще споделя тези технологии със света, докато днес споделяме ядрените технологии“. „Но за да не останем в края на линията, е необходимо да се работи по този въпрос още днес“, каза държавният глава на учениците и студентите.

Общоруският форум за професионално ориентиране се провежда в периода 1-4 септември. В него ще участват над 500 ученици от горните класове на учебните заведения от цялата страна, ориентирани към развитието на инженерната, научно-техническата и хуманитарната област.

В събитието са включени и представители на едни от най-успешните руски компании като „Алмаз-Антей“, Росатом, „Р-Фарм“, „Ростелеком“, Mail.Ru Group, РЖД, „Роснано“, Роскосмос, „Россвязь“, „Россети“ и други.

Нюз бг, Дир БГ

https://news.bg/int-politics/putin-predreche-liderat-v-izkustveniya-intelekt-shte-e-vladetel-na-sveta.html