united states of america flag on broken damage wall and half russian white red blue color flag, relationship crisis between russia and usa concept

 

Съединените щати наредиха на Русия, че трябва да затвори консулството си в Сан Франциско, както и сгради във Вашингтон и Ню Йорк, където се провеждат търговски мисии, съобщава „Ройтерс“.

Държавният департамент на САЩ обясни, че това е отговор на прекратяването на американското дипломатическо присъствие в Москва.

Миналия месец Москва нареди на САЩ да намалят наполовина дипломатическия и техническия си състав в Русия. Мисията на САЩ в Русия трябва да достигне до 455 души, за да съответстват на броя на руските дипломати в Съединените щати. Това стана след като Конгресът одобри с огромно мнозинство нови санкции срещу Русия. Санкциите бяха наложени в отговор на руската намеса на президентските избори през 2016 г. и като наказание на Русия за присъединяването през 2014 г. на Крим от Украйна.

„Смятаме, че това действие е неоправдано и вредно за общите отношения между нашите страни„, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науер в свое изявление.

В духа на равнопоставеност, на който руснаците се позовават“ каза Науер, САЩ поискаха руското правителство да затвори консулството си в Сан Франциско и две анекси във Вашингтон и Ню Йорк до 2 септември.

Нюз БГ

https://news.bg/world/sasht-zatvarya-ruskoto-konsulstvo-v-san-frantsisko.html