Европа

Der Spiegel разсекрети стратегическа прогноза на Бундесвера до 2040 г.: Разпад на ЕС, множество конфликти, обръщане на Източна Европа към Русия!

Der Spiegel разсекрети стратегическа прогноза на Бундесвера до 2040 г.: Разпад на ЕС, множество конфликти, обръщане на Източна Европа към Русия!

ШПИГЕЛ1509938369-1Анализатори от Министерството на отбраната на ФРГ не изключват разпадането на ЕС и пълното преустройство на съществуващия световен ред. За това свидетелства доклъдът „Стратегическа прогноза — 2040“, който се оказал в редакцията на изданието Der Spiegel.
В 102-страничния документ експертите от Бундесвера са посочили няколко варианта за развитието на събитията на международната арена през близките 20 години. Най-негативният от тях предполага „множествени конфликти“ на фона на няколко десетилетия политическа и икономическа нестабилност. „Разширяването на ЕС е спряло, все повече държави напускат съюза… Европа е изгубила глобалните си конкурентни предимства. Все по неуреден, хаотичен, раздиран от конфликти свят напълно променя обкръжението на Германия и ЕС от гледна точка на политиката на сигурността“.
Това според немските анализатори е най-лошият вариант на развитието на събитията. Вторият негативен сценарии предполага разделянето на Европа на два блока, които постепенно ще се отдалечават един от друг както икономически, така и социално. В този процес страните от Източна Европа постепенно преминават в орбитата на влияние на Русия заради тяхната зависимост от доставките на енергийни суровини, отбелязват анализаторите.
Още един сценарий описва „провала на глобализацията“, който, както смятат в Бундесвера, ще сложи край на „европейските илюзии“.
Това според експертите ще доведе до рязка активизация на външната политика на Русия и Китай и отчуждаването на ЕС от трансатлантическите партньори. Позитивните прогнози („Глобален Запад“ и „Мирно пространство“) включват ръст на сътрудничеството вътре в ЕС и разширяване на общността, изграждането на партньорски отношения със съседи и успешно развитие на пазарните процеси в целия свят.

„Секретният доклад на министерството на отбраната заслужава изключително внимание. Това е официален документ, който с пределна яснота сочи възможен крах на ЕС и как това събитие ще повлияе на сигурността на Германия. Едновременно с това там са посочени стратегическите сценарии, които трябва да послужат като ориентир за Бундесвера“, отбелязват журналистите от Der Spiegel.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/der-spiegel-razsekreti-strategicheska-prognoza-na-bundesvera-do-2040-g-razpad-na-es-mnozhestvo-konflikti-obrshchane-na-iztochna-evropa-km-rusiya_news555746.html

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024