ОБЩЕСТВО

Българска орисия! Социалните служби отказват помощи на семейство с 15 деца – доходът им от 800 лв. надвишавал „необходимия минимум“!

Българска орисия! Социалните служби отказват помощи на семейство с 15 деца – доходът им от 800 лв. надвишавал „необходимия минимум“!

 

 

big_1419

 

Кирил и Румяна Славеви с част от многолюдната си челяд. 

 

Българско семейство от село Царевец с 15 деца ще посрещне Дядо Коледа без подаръци и без излишни разточителства и глезотии.

 

 

 

 

Причината е, че няколко години социалните служби в Свищов отказват да отпуснат помощи на многодетните родители, защото доходите на семейството надвишавали необходимия за това минимум.

 

 

 

 

 

 

 

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по собствените му думи получава около 600 лв.

 

 

 

 

Майката Румяна от доста години не работи, но не защото не желае, а защото не може да си намери такава работа, която да и позволява да се грижи за многобройната си челяд. Тя получава около 90-100 лв. детски надбавки.

 

 

 

 

 

 

Или общо доходите на двамата родители не надвишават 800 лв.

 

 

 

С тези пари те се грижат и за трите си непълнолетни деца, както и за онези от пълнолетните, които все още не могат да си намерят работа.

 

 

 

Двамата съпрузи с много труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и достойни българи и да не бягат от работа и отговорности.

 

 

 

 

Повечето от децата им са вече пълнолетни и имат свой път в живота. В бащиното гнездо все още са трите непълнолетни и още 3-4 от пълнолетните.

 

 

 

 

 

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за отпускане на социални помощи в Дирекцията за социално подпомагане в Свищов, но оттам все им отказват. Според бащата социалните мотивирали отказа си с това, че пълнолетните деца, които все още са при родителите си работят и заедно с техните пари, общата сума, която влиза в семейството надвишава законовия минимум.

 

 

 

 

 

Пред „Монитор” пък г-н Тодоров от дирекцията в Свищов даде друго обяснение.

 

 

 

 

 

Според него бащата не отговарял на условията, тъй като работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лв. на месец. „Когато са отговаряли на условията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не”, заяви въпросният г-н Тодоров.

 

 

 

 

 

Той беше категоричен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният доход на Кирил Славев е около 1500 лв., но отказа да представи този документ, понеже това било класифицирана информация. Самият Кирил Славев обаче заяви, че казаното от социалният служител не отговаря на истината.

 

 

 

 

 

Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената кампания за 2-3 месеца действително вземам към 1400 лв. Но това е брутен доход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лв.

 

 

 

Дори и тези пари, като ги разделиш на минимум пет човека, колкото сме аз, съпругата и трите ми непълнолетни деца, прави по-малко от 150 лв. на човек. Но това е само за 3 месеца.

 

 

 

 

През останалата част от годината вземам по около 600 лв. на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които изплащам, ми остават колкото да не умрем от глад.

 

 

 

 

Това е трагедията ни, че сме се родили българи. Ако бяхме цигани, да тропнем с крак и да заплашим държавата с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи.

 

 

 

 

Но сега ние сме дискриминирани в собствената си държава. И после защо младите хора бягали в чужбина. Ще бягат ами, за какво да остават”, възмущава се Кирил Славев.

 

 

 

 

 

Той с гордост споделя, че по-големите му синове и дъщери вече имат свой живот и сами се оправят, като си изкарват парите с честен труд и без да се надяват на чужда помощ. Така, както са ги учили. От близо 20 години семейство Славеви живее на заеми.

 

 

 

 

 

Първият кредит от 15 хил. лв. Кирил изтеглил за да стегне къщата за челядта си. След това отново със заеми и на изплащане се снабдили и с основните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на семейството изплаща поредния заем от 10 хил. лв.

 

 

 

 

 

Той и съпругата му не крият, че през годините неведнъж са оплучавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило. Въпреки това нито за миг не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

 

 

 

 

 

 

Семейството е изключително благодарно на председателя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е основната подкрепа в живота, както и на бившият кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите несгоди семейството не пада духом и не губи вяра в доброто.

 

 

 

 

 

Родителите и многобройната им челяд, към която вече се причисляват и първите внучета, използват всяка възможност и повод за празнуване. А такива не липсват, защото всеки месец поне по 1-2 от тях имат рождени дни.

 

 

 

 

 

 

Освен това семейството се събира заедно и на големите християнски празници. Голямата болка на Кирил и Румяна е, че и тази година Дядо Коледа ще ги отмине без подаръци.

 

 

 

 

„Елха си имаме, но под нея добрият старец няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали достатъчно и не заслужаваме”, тъжно и с ирония проронва Кирил Славев.

 

Петел

https://petel.bg/Sotsialnite-otkazvat-pomoshhi-na-semeystvo-s-15-detsa__243399

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024