Политика

Доган обявява „перестройка в ДПС“ в четвъртък! Анкара искала движението да прибере обратно отцепниците от ДОСТ!

Доган обявява „перестройка в ДПС“ в четвъртък! Анкара искала движението да прибере обратно отцепниците от ДОСТ!

 

доган1479763089

 

В навечерието на Коледа Ахмед Доган по традиция събира елита на ДПС на вечеря за предстоящите празници.
Тази година тържествената сбирка, която ще бъде в четвъртък – 21 декември, се очаква с огромно внимание и дори напрежение.

 
Всички очакват политическото послание на почетния председател на ДПС.

 
Поканените от Доган гости са около 170, които ще имат възможност да чуят лично словото му, което се очаква около 22.00 часа.

 

 

 

По информация на Епицентър.бг Доган подготвя геополитически доклад за обстановката у нас, на Балканите и в света.

 

 

Отдавна той обмисля тезите си, които ще представи в четвъртък.

 

 
Част от актива на ДПС смятат, че сред акцентите в словото на лидера им ще бъдат както посланията за „политиката на демонтиране на управляващата коалиция с националистически формации“, така и курсът на партията след „подадената ръка от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция“.

 

 

 

 

Безспорно Доган ще очертае новия курс на ДПС след последните парламентарни избори и антинационалното поведение на ДОСТ.

 

 

 
Можем да очакваме в речта на Доган отношение към новите политически реалности и ролята на България в тях.

 

 

 

 

 

Няма да се сбъднат обаче очакванията на някои за „стопляне на отношенията с ДОСТ“, камо ли за завръщане на Местан в партията-майка.

 

 

 

За връщане на отцепниците от ДОСТ настоявала Анкара, твърдят осведомени.

 

 

 

 

Преди две години на същата предколедна сбирка тогавашният председател на ДПС Лютви Местан бе разжалван. Уплахът му беше толкова голям, че веднага след това той потърси убежище в посолството на Анкара в София.

 

 

 

 

 

Впоследствие Местан стартира неуспешния си политически проект ДОСТ, който въпреки щедрото финансиране и организираното гласуване в Турция, не можа да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента на последните избори.

 

 

 

 

 

 

Доган има изострено отношение към кризата в света и поведението на т.нар. световен политически елит, който се оказва неподготвен за решаването на реалните проблеми на хората.

 

 

 

 

 

 

„Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.

 

 

 

 

 

Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство.

 

 

 

 

 

Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм“, заяви Доган на 16 март т.г., десет дни преди изборите.

 

 

 

 

 

 

Тогава той се обърна и към националистическите формации. „През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса:

 

 

 

 

Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важния им инструмент за „събуждане“, „въздействие“ и „насочване“ на обединителната национална енергия във формулата „Национално Самосъзнание“?!

 

 

 

 

 

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от “умерен и интелигентен български национализъм“, който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран… А сега Съдбата чука на вратата…“

 

Епицентър

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024