Европа

Макрон загуби катастрофално в Корсика – местните националисти с исторически резултат от 56%, ще искат по-голяма автономия!

Макрон загуби катастрофално в Корсика – местните националисти с исторически резултат от 56%, ще искат по-голяма автономия!

060dbf87-bd74-4265-a320-acadb96b8d57

ОСТРОВЪТ ЩЕ ИСКА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА АВТОНОМИЯ И ПРИЗНАВАНЕ НА НАЦИЯТА

Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на втория тур на местните избори, което им дава възможност да окажат натиск върху Париж за по-голяма автономия на френския остров в Средиземно море, предаде Франс прес.

 

 

 

 

Според окончателните резултати националистите, обединени в блока “За Корсика”, бележат исторически резултат с 56,5 процента от гласовете. Втора остава корсиканската десница, която е получила над 18 процента от гласовете.

 

 

 

На трето място се нарежда листата на партия “Република, напред” на президента Еманюел Макрон, с близо 13 на сто от гласовете.

 

 

 

 

 

В програмата на националистите влиза разширяване на автономията до три години, амнистия за политическите затворници и признаване на статут на официален език за корсиканския наред с френския език.

 

 

 

 

Десният вестник „Фигаро“ коментира днес, че Макрон е пристиснат о стената, защото е принуден да изясни позицията си за Корсика.

 

 

 

«Еманюел Макрон обеща на корсиканците „прагматизъм“ и ето го притиснат о стената. След победата на националистите в неделя претенциите на острова към канцеларията на президента се засилват: автономия, законодателна власт, признаване на корсиканския народ, амнистия за „политическите затворници».

 

 

 

 

«Ето как Макрон се сблъсква с трудна тема в тази територия, където той няма силно политическо присъствие».

Телевизия Евроком, БГНЕС, Мудиапул

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024