Политика

Прокуратурата окончателно: Нинова е проверена, няма престъпление по казуса „Техноимпекс“!

Прокуратурата окончателно: Нинова е проверена, няма престъпление по казуса „Техноимпекс“!

 

НИНОВА-ПАРЛ2526_660_370

Няма извършено престъпление на Корнелия Нинова във връзка с казуса „Техноимпекс“. Това става ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от комисията по правни въпроси.

В отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова дали има нарушение на закона при приватизацията на „Техноимпекс“ Обвинител № 1 е съобщил пред членовете на комисията по правни въпроси в парламента, че Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) е проверила около 20 сделки, между които и „Техноимпекс“.

Резултатите от проверката и събраните данни са изпратени до Софийска градска прокуратура (СГП).

Въз основа на тях СГП се е произнесла, че няма данни за извършено престъпление. Същото го е потвърдила и втората инстанция Апелативна прокуратура, която  е приела, че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление“.

По време на изслушването на Сотир Цацаров в комисията е станало ясно, че още от миналата година има доклад на ДАНС, в който са били проучени 30-40 приватизанционни сделки. В 4-5 точки от ДАНС са идентифицирани най-често срещаните проблеми на приватизацията. На базата на тези точки агентите на ДАНС определят куп сделки, които изглеждат съмнителни.

В доклада са визирани приватизациите на „Софарма”, „Кремиковци”, както „Техноимпекс”.

 

 

 

 

 

Списъкът на предприятията, изготвен от ДАНС като приложение към доклада, е изпратен на Прокуратура. Прокуратурата го възлага на Софийска градската прокуратура за проверка на тези сделки.

 

 

 

 
В случая за „Техноимпекс“ СГП казва, че няма да образува проверки, защото първо, няма данни за извършено престъпление, а освен това има и изтекла давност на сделката.

 

 

 

 
Сотир Цацаров и изчел писмото на СГП, в което е написано: Няма данни за престъпление по чл. 283 А и Б от НК, а освен това е изтекла и давността.

 

 

 

 

Очаквайте подробности

 

 

Епицентър

 

http://epicenter.bg/article/Prokuraturata-okonchatelno–Ninova-e-proverena–nyama-prestaplenie-po-kazusa–Tehnoimpeks-/142359/2/0

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024