СВЯТ

Скандално: Документ прекроява границите на Балканите! 17% от територията на Черна гора отива в ръцете на…

Скандално: Документ прекроява границите на Балканите! 17% от територията на Черна гора отива в ръцете на…

1494999395-satellite-view-of-the-balkans-1024x773
Правителството в Прищина на министър-председателя Рамуш Харадинай прие документ, с който оспори демаркацията на границата с Черна гора. Това предава скопският телевизионен канал „ТВ Нова“.
Властите на най-младата държава на Балканите твърдят, че 17% от територията на Черна гора принадлежи на Косово.
Аргументът на косовските власти е, че демаркацията не е в рамките на границите на бившата автономна провинция в Югославия – Косово и Метохия, уточнява Фокус.
Очертаването на границата с Черна гора е едно от условията за либерализиране на визовия режим за Косово, припомня медията.
ПРИПОМНЯМЕ:
3483b38e3efa79cd1a5b34796ae771ac
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс проведе среща с президента на Косово Хашим Тачи на 29 септември и призова страната да ратифицира споразумението за гранична демаркация с Черна гора. Това се случва два дни след като новият министър-председател на балканската държава Рамуш Харадинай посочи, че няма краен срок за разрешаването на спора, който според Европейския съюз
Прищина трябва да разреши, преди да може нейните жители да могат да пътуват без визи в Шенгенската зона, предаде Radio Free Europe.
Майк Пенс определи разрешаването на спора като „стоящ на дневен ред от дълго време въпрос“ и потвърди подкрепата на САЩ за „суверенно, демократично и проспериращо Косово“, според официално заявление на Белия дом.
Вицепрезидентът също така е дал добра оценка на усилията на Тачи и на сръбския президента Александър Вучич за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина.
В свой коментар тогава, публикуван в социалната мрежа „Фейсбук“ след срещата Тачи заяви, че САЩ са „гарант за независимостта на Косово“ и „силен“ защитник на присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

More in СВЯТ

ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024