Политика

Ердоган очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците! Юнкер: Тъжен съм, че Турция все още не е в ЕС!

Ердоган очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците! Юнкер: Тъжен съм, че Турция все още не е в ЕС!

 

1522092604-29547455-10214110674353016-1229359880-n

 

 

 

 

 

Турският президент Реджеп Ердоган изрази най-съдечните си чувства от срещата ЕС-Турция и благодари за поканата на приятеля си Бойко Борисов. Надяваме се вече периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е останал в миналото, сподели Ердоган. Той все още иска положителна стъпка за страната си към членство в ЕС. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците, каза Ердоган.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Около 3 милиона са бежанците от Сирия, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Затова Турция очаква 3 милиарда евро от ЕС за бежанците. Ще бъдем много улеснени ако получим тази помощ, сподели турският държавен глава. Ердоган поиска бърза либерализация на визовия режим за турските граждани. Страната му очаква и бързи решения за митническите въпроси. Двустранните спогодби спъвали отношенията между ЕС и Турция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иначе южната ни съседка е била мишена за много терористични организации,по думите на Ердоган. Страната му обаче се борела с терористите и осигурявала сигурността не само в собствената си страна, но и в ЕС. Затова Реджеп Ердоган не иска критики в тази посока. Турция е демократична страна, каза той. Такова било становището на гражданите на Турция. Ще бъде грешка да се изолира Турция, категоричен бе Реджеп Ердоган. Турция е стратегически партньор на ЕС, както допълни той. Иначе президентът на Турция смята, че ЕС понякога е несправедлив в решенията си.

 

 

 

 

 

 

Снимка 347492

Източник: Министерски съвет

 

 

 

 

 

Днес направихме първата стъпка към подобряване на диалога, изтъкна Реджеп Ердоган и призова ЕС заедно да работят за мира по света. Елате заедно да създадем стабилна и сигурна Европа, настоя той.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Турският народ е велик народ и аз се прекланям пред него. Трябва да говорим за общите интереси, които ще ни обединяват. Не трябва да говорим за различията“, добави той и обяви, че се чувства тъжен, тъй като от години лично работи за присъединяване на Турция към ЕС, а това все не случва.
„Имаме много общи интереси във всички сфери. Единствено обединени ще успеем да се справим с предизвикателствата. Говорихме за енергетика, борба с тероризма. Действията в Сирия трябва да бъдат на база на спазване на международното право.
При мигрантския проблем има какво още да се желае. Бежанците в Европа спаднаха и това показва, че Турция полага огромни усилия и се солидаризира с ЕС. Резултатите наистина са видими. Ние много благодарим на Турция. ЕС пое ангажимент да даде 3 млрд. евро на Турция. Трябва да напомня на нашите турски приятели, че ангажимента на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен“, категоричен беше Юнкер. „Може би съм малко тъжен от отношенията между ЕС и Турция.

 

Аз винаги съм подкрепял идеята за присъединяване на Турция към ЕС. Аз съм против демагогската идея да се прекратят преговорите с Турция. Аз съм гарант, че преговорите ще продължат. Турция трябва обаче да положи усилия и да подобри отношенията с Гърция и Кипър. Опитът за преврат в Турция беше недопустим акт.

 

Ние веднага излязохме с комюнике и осъдихме този опит за преврат. Смятаме обаче, че от онзи момент насам турските сили доказаха, че са добре подготвени, за да се справят с подбни действия. Тук говоря за арестите на някои журналисти и гръцки войници. Тези неща трябва да се решат. Не искам да оставате със смесени чувства след тази среща. Тя беше много ползотворна и полезна“, завърши председателят на ЕК и благодари на протокола, че имало много полиция в града.

 

 

 

Нюз БГ, Фрог нюз, Дарик

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024