ОБЩЕСТВО

Знайте си правата! Ако живеете близо до магазин, склад или заведение вече нямат право да ви тормозят! Ето новите разпоредби!

Знайте си правата! Ако живеете близо до магазин, склад или заведение вече нямат право да ви тормозят! Ето новите разпоредби!

 

 

 

 

POLICE-KOLA-MVR-5435234523_33-640x381

 

МВР ще може да издава разпореждане, с което да затвори за 7 дни магазини, цехове, заведения или складове, които се намират в жилищни сгради или такива със смесено предназначение и са работили или зареждали стока от 23 ч. до 8 ч. Това предвиждат промени в Закона за защита от шума в околната среда, които бяха одобрени от правителството.

 

 

 

 

 

 

 

Предстои проектът, внесен от вицепремиера Валери Симеонов и здравния министър Кирил Ананиев, да бъдат обсъден и гласуван в парламента.

С него се създава забрана за работа и зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия, разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, за времето между 23 ч. и 8 ч. В момента доставчиците на магазини и заведения могат да ги зареждат от 7 ч. Предвиждането на по-късен час за зареждане е придружено и с нова принудителна административна мярка.

 

 

 

 

 

 

 

 

„На основание чл. 64 от Закона за МВР издават писмено разпореждане за преустановяване на дейността в обекта и на озвучителните средства, разположени в открити площи в зоните и териториите, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зоните със смесено предназначение, осъществявана в нарушение на чл. 16б, ал. 1 и 2, за срок до 7 дни, като определят срок до 12 часа, в който да се осигури безопасността на обекта“, предвижда проектът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази мярка ще подлежи на обжалване, но жалбата няма да спира изпълнението ѝ, уточнява „lex.bg„.

 

 

 

 

 

 

 

Освен това се забранява озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии със смесено предназначение между 14 ч. и 16 ч. и между 23 ч. и 8 ч. Прави се изключение за железопътните, авто и аерогарите, както и за системите за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия.

 

 

 

 

 

 

 

Проектът предвижда, че може да има изключения и при провеждане на обществени мероприятия на открито. Какво озвучаване ще се допуска при тях обаче ще стане ясно, когато бъде написана специална наредба.

 

 

 

 

 

 

 

В проекта е записано още, че ако в период от една година, след като е констатирано, че обект в жилищна сграда работи и зарежда от 23 ч. до 8 ч., отново бъде установено такова нарушение, МВР ще спира дейността за 30 дни и на видно място ще се поставя уведомление за това.

 

 

 

 

 

 

Принудителните административни мерки са придружени и от имуществени санкции – от 500 до 1000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. за ЕТ и юридически лица. При повторно нарушение, глобите достигат 6000 лв., а имуществените санкции ще са от 10 000 до 20 000 лв.

 

 

 

 

 

 

 

Освен това с проекта се въвеждат допълнителни изисквания за издаване на удостоверение за работно време на обект от общината, когато той е в жилищна сграда или в такава със смесено предназначение. За целта вече ще е нужно становище от регионалната здравна инспекция за „недопускане на дискомфорт през различните части на денонощието и спазване на граничните стойности на показателите за шум“.

 

 

 

 

 

 

 

 

За да го получи, фирмата, която има магазин или заведение в жилищна сграда, ще трябва първо да разполага с „изричното писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища – непосредствени съседи на обекта“, отделно трябва да има и решение на общото събрание на етажната собственост. Ще трябва да се състави и протокол за „извършено измерване на проникващ шум в съседни жилищни помещения, които са в непосредствена близост до обекта или граничат с него“.

 

 

 

 

 

 

 

„При проверката на обекти, при чиято дейност се очаква да се създаде предпоставка за превишаване граничните стойности за проникващ шум, като заведения за хранене и развлечения, обекти, които предлагат комунални и други услуги на гражданите, производствени обекти и други подобни, както и при подадени жалби и сигнали, свързани с причиняван акустичен дискомфорт от съответния обект, се установи, че не са предприети всички необходими шумозащитни мероприятия, регионалната здравна инспекция извършва собствено измерване на проникващия шум в съседни жилищни помещения, които са в непосредствена близост до обекта или граничат с него“, предвижда още проектът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От правителството обясниха, че промените имат за цел да осигурят опазването на здравето на населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Предвижда се и завишаване на определените в закона глоби и имуществени санкции с цел превенция, възпиране на нарушителите и създаване на условия за живот без шум над допустимите граници в околната среда“, посочиха от МС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И обясниха, че очакваният резултат от приемането на предложените промени в закона е „осигуряване на акустичен комфорт, подобряване качеството на жизнената среда и повишаване на ефективността и качеството на контрола“.

 

 

lex.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024