ИНЦИДЕНТИ

Оцелял от бялата смърт в Алпите със странна версия за случилото се! Загиналата българка Калина и мъжът й са…

Оцелял от бялата смърт в Алпите със странна версия за случилото се! Загиналата българка Калина и мъжът й са…

 

оцелял1525258903-1525183874-29032018-mise-en-garde-avalanche-illustration-678x381

 

 

 

За трагедията в Алпите в неделя срещу понеделник и смъртта на шестима души са виновни организаторите на прехода за ски-алпинисти от френския град Шамони до швейцарския Цермат. Това заяви в интервю за трети канал на държавната телевизия РАИ оцелелият в злокобната нощ архитект от Милано Томазо Пичоли, който обаче не посочи конкретни имена.

 

 

 

 

 

 

 

 

Може би и защото организаторът на екстремното начинание и водач на групата от 14 човека – италианецът Марио Кастильони, както и неговата съпруга – българка Калина Дамянова, са сред мъртвите, пише в. Монитор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Пичоли, който живее и работи в Австралия, но дошъл в Европа специално за смятаната за „царица“ на алпийските ски-преходи седмична екскурзия, групата въобще не трябвало да тръгва на път в неделя сутринта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пренощували в заслона „Дикс“ на 2900 м надморска височина и вечерта трябвало да стигнат заслона „Кабан де Виньет“ на 3175 м височина, но метеорологичната прогноза не била никак благоприятна за очакващия ги тежък преход.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Независимо от това водачът решил, че трябва да се тръгне и ски-алпинистите поели по маршрута като само след два часа били застигнати от премесен със сняг силен вятър, температурата паднала с 20 градуса, обгърнала ги гъста мъгла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако се вярва на думите на Пичоли, групата през деня се била губила 4 или 5 пъти, като успявала да намери отново верния път благодарение на неговото GPS-устройство, тъй като водачът нямал такова. Последвала също така серия от грешки на ръководителя на групата, като последната била спирането привечер за почивка и евентуална нощувка в седловина, а не на закрито зад скала или вдлъбнатина място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защото в седловината студеният вятър бил като бръснач, помитал всичко и било невъзможно да се устрои някакъв бивак, независимо, че алпинистите били добре съоръжени за целта. По собствените му думи Пичоли се бил спасил, защото знаел златното правило в подобни нечовешки ситуации – движение на крайниците и никакъв сън.

 

 

 

 

 

 

 

В интерес на истината в. „Кориере дела сера“ и други италиански всекидневници написаха и добри думи за водача на групата Марио Кастильони. След като ски-алпинистите спрели в седловината, той се опитал да стигне сам намиращия се едва на 500 м заслон Кабан де Виньет, за да потърси помощ. За съжаление изглежда се е подхлъзнал и паднал в пропаст, където почива на място.

 

 

 

 

 

 

Иначе според официалната статистика, освен шестимата ски-алпинисти от групата на Марио Кастильони и Калина Дамянова, само за два дни – неделя и понеделник, Алпите са погребали още осмина туристи или скиори – рускиня край връх Монте Роза, двама французи под Мон Блан, двама швейцарци недалеч от град Берн и французин до ледника Алален.

 

източник: Блиц

 

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024