ОБЩЕСТВО

Баба Дора: Управляващите служат на ЕС, не на нас – на държавата, на народа си

Баба Дора: Управляващите служат на ЕС, не на нас – на държавата, на народа си

BABA337
Баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си от овце и кози, се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин в погранична Странджа.

Мъката на 68-годишната жена по обявените за унищожаване заради чума здрави животни докара земеделският министър Румен Порожанов при тях. Въпреки безизходицата от предстоящата евтаназия, баба Дора напои животните си и ги нахрани, както всеки ден.

 

 

 

 

„Министърът каза, че ме гледал по „Фейсбук” и заради мен дошъл тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги запази – не искам да ми плаща животните, искам си моето стадо. Човекът каза, че не могат да го оставят, защото попада в трикилометровата зона на убиване вече”, казва баба Дора по БТВ . Тя казва, че вече нищо не може да направи, борила се до край за животните си.

 

 

 

 

 

„Явно служат на ЕС, не на нас – на държавата, на народа си. Щом сега искат да се представят добре пред ЕС да ни унищожат животните, трябва да са с гордо вдигната глава пред ЕС, не пред нас – българите”, казва баба Дора. Заради възрастта си едва ли баба Дора ще гледа друго стадо отново. В момента стадото на баба Дора е единственото, което е останало в селото.

 

 

 

 

 

„Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта”, каза земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Тази неделя” по bTV. Той е категоричен, че без заповед животни не се избиват. На въпрос дали ще последват оставки, Порожанов каза, че предстои да се направи оценка на ситуацията.

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

 

Евтанизирането на дребни преживни животни заради болестта чума доведе до напрежение в Ямболско. Вчера в с. Шарково местните хора не допуснаха ветеринарите да умъртвят болните животни, а министърът беше изпратен по спешност на място от премиера, за да разговаря с тях. В момента само едно стадо в селото е живо.

 

 

 

 

„Това е опасна болест, която може да нанесе поражения както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен”, категоричен е Порожанов.

 

 

 

 

По думите му в момента седем общини на територията на страната са под карантина. Пробите от първите огнища са положителни и са потвърдени от независима лаборатория във Франция.

 

 

 

 

„Районът е рисков. Върху частните лекари трябва да има много засилен контрол, както и да засилим контрола върху пограничните общини”, поясни Порожанов.

 

 

 

 

„Вчера хората в Шарково много добре разбраха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма как да го приемат лесно, добре го разбираме, но това са мерките, които трябва да бъдат предприети”, категоричен е Порожанов.

 

 

 

 

По повод компенсациите на местните жители, земеделският министър каза, че не се търгува с мъката на хората. „По методология на животно компенсацията е средно 150 лв. Независимо от това ще предложа едно увеличение, което обаче трябва да бъде одобрено от Министерски съвет”, каза министърът.

 

 

 

„Хората много добре разбраха мерките, защото тази болест може да се пренесе по остатъка от територията. Трябва

да има повече прозрачност и комуникация с потърпевшите”, каза Порожанов.

 

 

 

От пресцентъра на БАБХ съобщиха, че ще дадат извънредна пресконференция утре.

 

Фрог нюз, Гласове

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

път пари

1 млн. тръгват на път за празниците, ето колко средно излиза нощувката на човек

април 28, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024