Европа

Споразумяха се! Искаме, не искаме – връщат мигрантите в първата страна, където са регистрирани!

Споразумяха се! Искаме, не искаме – връщат мигрантите в първата страна, където са регистрирани!

 

768x432 (2)

 

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха в последния момент споразумение в спора за миграционната политика, който заплашваше стабилността на правителството, съобщиха агенциите.

 

 

 

 

Имаме постигнато съгласие по три пункта. Това ми дава основание да запазя поста си на вътрешен министър, заяви късно в понеделник Хорст Зеехофер.

 

 

 

 

Ръководствата на ХДС и ХСС са се договорили за изграждането на транзитни центрове по границата на Германия с Австрия, в които ще бъдат настанявани кандидатите за убежище, които вече имат регистрация в друга страна от ЕС.

 

 

 

 

Именно от тези центрове ще става връщането на вече регистрираните мигранти в съответната страна, пише в компромисното решение, цитирано от Дойче веле.

 

 

 

 

 

Това обаче ще става на основата на сключени споразумения със съответните страни, пише още в документа.

 

 

 

 

 

А когато няма или не е възможно да бъде сключено такова споразумение, тогава връщането от границата на кандидатите за убежище ще бъде по силата на сключено споразумение с Австрия.

 

 

 

 

 

Меркел определи постигнатото споразумение като „наистина добър компромис“. А от ХСС гледат на договорката като на стъпка, водеща към промяна на сегашната миграционна политика.

 

 

 

 

Постигнатият компромис трябва да бъде одобрен също и от третия коалиционен партньор в управлението – Социалдемократическата партия на Германия.

 

 

 

След пробива в преговорите между двете „сестрински“ партии от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) за промяна в бежанската политика правителството във Виена взе решение за налагане на допълнителни мерки за охрана на южната граница на страната.

 

 

 

 

 

 

Това бе обявено в съвместно изявление от канцлера Себастиан Курц, вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе и министъра на вътрешните работи Херберт Кикл, съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse, цитиран от Агенция „Фокус“.

 

 

 

 

 
Виена очаква бързо разясняване на позицията на германското правителство, става ясно от разпространеното изявление, в което се допълва още, че Австрия е подготвена за всички възможни сценарии на развитие на ситуацията.

 

 

 

 

 

 

Епицентър

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024