Европа

Юнкер сияе – договорил големи количества ГМО соя и втечнен газ от САЩ! Чакаме Брюксел да въведе задължителни квоти и за тях

Юнкер сияе – договорил големи количества ГМО соя и втечнен газ от САЩ! Чакаме Брюксел да въведе задължителни квоти и за тях

 

768x432

 

 

Споразумението с американския президент Доналд Тръмп за свободната търговия бе пред провал. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

 

Той обаче е на върха на щастието, че все пак дотам не се е стигнало и че е успял да се договори.

 

Европа ще внесе незабавно „големи количества соя“ и ще стане „масивен купувач“ на американски втечнен газ, обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Както е известно, американската соя основно е ГМО, а продуктът се влага в производството на редица други продукти и храни… 
Затова няма да е чудно, ако Брюксел наложи разпределение на тази ГМО соя с квоти по държавите в ЕС. 
Брюксел и Вашингтон ще започнат преговори за намаляване на европейските вносни и други търговски мита и на държавните субсидии за индустриалните стоки, извън автомобилостроенето. Целта е те да станат нулеви или поне да се изравнят. Оживление се набелязва още в търговията с лекарства, медицински изделия, химикали, както и при услугите.
Европа ще инвестира в изграждането на нови терминали за втечнен газ, основно в Португалия, откъдето американското гориво ще идва в Европа, съобщи Юнкер. Сегашният дял на американския газ от 35% на сто от потреблението в ЕС, трябва да се повиши „амбициозно“, каза Юнкер, без да назовава конкретна цел.
Американският газ е алтернатива на руския, чрез която ЕС иска да намали енергийната си зависимост си от „Газпром“, който сега осигурява повече от половината от доставките.
Срещу американската соя и газ Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми.
Оттеглянето на заплахите отправени през март, ще продължи докато ЕС и САЩ преговарят по търговията. Американският президент е приел и „да се направи преглед“ на основателността на решението от юни, с което бяха увеличени вносните мита с 25% за европейската стомана и с 10% за алуминия.

 

 

По време на разговорите от американската делегация е бил оказван натиск, каза още той. Налага се Брюксел да направи някои отстъпки в името на споразумението.

Юнкер при Тръмп: ЕС постигна повече, отколкото се надяваше

Юнкер при Тръмп: ЕС постигна повече, отколкото се надяваше

Европа отговори на натиска с натиск…

 

Европейският съюз и САЩ са съюзници, а не врагове. Това заяви Юнкер при срещата си с Тръмп, по време на която двамата трябваше да изгладят противоречията между Европа и Америка по въпросите на световната търговия.

 

 

 

 

Тръмп бе обвинен от ЕС в започване на търговска война, след като наложи митата върху стоки при внос, с обяснението, че така иска да облагодетелства американската икономика, която била ощетявана. Брюксел обяви мерките за непродуктивни и заплаши с ответни.

Все пак двамата се договориха нови мита да няма.

 

 

По информация на Нюз БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024